Υλικά
1 |
κρεμμύδι |
1 κ.γ. |
ρίγανη |
3 |
πατάτες μεγάλες |
2 σκελίδες |
σκόρδο |
1 |
πράσο |
3 |
καρότα |
1 |
πιπεριά Φλωρίνης |
500 γρ. (περ. 1⁄2 μικρό) |
λάχανο |
1 μίσχο |
σέλερι |
3 |
ντομάτα μέτριες ή |
1 |
κονσέρβα ντομάτας |
1 1⁄2 λίτρο |
νερό |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι (προαιρετικά) |
1⁄8 κ.γ. |
πιπέρι |
1⁄8 κ.γ. |
γαρύφαλλο |
1⁄4 κ.γ. |
καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά) |
1⁄2 κ.γ. |
κουρκουμάς |
1 1⁄2 κούπα |
κόκκινα φασόλια kidney (μαγειρεμένα) ή |
1 |
κονσέρβα φασόλια |
3 |
λεμόνια, τον χυμό τους |
Προετοιμασία
- Ψιλοκόβουμε το λάχανο σε λεπτά κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Ξεπλένουμε με νερό και σουρώνουμε.
- Ξεπλένουμε με νερό τα λαχανικά (πατάτες, πράσο, καρότα, πιπεριά Φλωρίνης, σέλερι, ντομάτες).
- Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε.
- Χωρίς να αφαιρέσουμε την φλούδα, κόβουμε τις πατάτες σε τετραγωνάκια μεγέθους ζαριού.
- Ξεφλουδίζουμε τις δύο σκελίδες σκόρδου και τις ψιλοκόβουμε ή τις περνάμε στην πρέσα.
- Κόβουμε το καρότο, το πράσο (λευκό μέρος και φύλλα), και το σέλερυ σε λεπτές φέτες.
- Κόβουμε την πιπεριά Φλωρίνης σε τετραγωνάκια.
- Ψιλοκόβουμε σε κυβάκια τις ντομάτες.
- Ξεπλένουμε με νερό τα κόκκινα φασόλια (αν είναι από κονσέρβα).
Εκτέλεση
Σωτάρουμε σε 2 κ.σ. νερό το κρεμμύδι, τη ρίγανη, και τις πατάτες σε μέτρια προς υψηλή ένταση (π.χ. 6/9) για 15'. Με μια ξύλινη σπάτουλα αναδεύουμε συχνά τα λαχανικά ξύνοντας τον πάτο ώστε να μην επιτρέψουμε στα λαχανικά να κολλήσουν στον πάτο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό, 1 κ.σ. τη φορά.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο, το πράσο, τα καρότα, και την κόκκινη πιπεριά. Σωτάρουμε για άλλα 10'.
Προσθέτουμε το λάχανο στην κατσαρόλα μαζί με το σέλερι, την ψιλοκομμένη ντομάτα, το νερό, και τα μπαχαρικά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 50'-60' μέχρι να μαλακώσει το λάχανο τόσο όσο μας αρέσει. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τα κόκκινα φασόλια.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, σβήνουμε την εστία, και αφήνουμε την κατσαρόλα κλειστή επάνω της για 10'.
Μικρά μυστικά
Μην ξεχάσεις...
Να βράσεις 2 πακέτα φασόλια και να τα καταψύξεις σε σακουλάκια, ώστε να γλυτώσεις χρόνο και χρήμα (και συσκευασίες).
Ήξερες ότι...
Το λάχανο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, όπως και η ρόκα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σέσκουλα, και η λαχανίδα (kale - κέιλ).
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Να προσθέσεις τον χυμό λεμονιού κατά το σερβίρισμα αντί στο τέλος του μαγειρέματος.
Αφού σβήσεις την εστία, να ανακατέψεις μέσα στη σούπα μία χούφτα φύλλα από ωμά σέσκουλα ή σπανάκι (ψιλοκομμένα ή ολόκληρα).