Υλικά
1 |
πράσo ολόκληρο (το λευκό & το πράσινο κομμάτι) |
2 |
κρεμμύδια μικρά |
4 |
σέλινα (τα κλωνάρια & τα φύλλα) |
4 |
καρότα |
1 κούπα |
μαϊντανό ψιλοκομμένο |
1 |
μαραθόριζα |
200 γρ. |
μανιτάρια λευκά |
3 φύλλα |
δάφνης |
1⁄2 κ.γ. |
θυμάρι αποξηραμένο |
1⁄2 κ.γ. |
ρίγανη αποξηραμένη |
1 κ.σ. |
πιπέρι μαύρο |
2,5 λίτρα |
νερό |
Προετοιμασία
Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (χωρητικότητας 6-8 λίτρων) βάζουμε μισή κούπα νερό και σωτάρουμε τα λαχανικά σε υψηλή θερμοκρασία (7/9) για 5΄-7΄ μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν λίγο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε 2,5 λίτρα νερό στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν.
Μόλις πάρουν μια βράση μειώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή (3/9) και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν από 1 έως 3 ώρες. Όσο περισσότερο τα μαγειρεύουμε, τόσο πιο έντονη θα γίνει η γεύση του ζωμού.
Αφαιρούμε από την εστία. Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι πάνω από μια άλλη κατσαρόλα (ή ένα μεγάλο μπωλ) και στραγγίζουμε τα λαχανικά. Ο ζωμός λαχανικών είναι έτοιμος!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Αφήσεις τον ζωμό να κρυώσει, εάν θέλεις να τον καταψύξεις.
Μην ξεχάσεις...
Να τον χωρίσεις σε μικρότερες μερίδες (π.χ. κούπες), ώστε να μπορείς να χρησιμοποιείς όσο χρειάζεσαι κάθε φορά.
Ήξερες ότι...
Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη μέχρι 3 μήνες.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Χρησιμοποίησε λιγότερο νερό για έναν πιο συμπυκνωμένο ζωμό και περισσότερο νερό για έναν πιο ελαφρύ σε γεύση ζωμό. Χρησιμοποίησε αντί για νερό ακουαφάμπα (aquafaba).