Υλικά
8 |
κολοκυθάκια στρογγυλά |
3 |
πατάτες |
Για τη γέμιση |
|
1 |
πιπεριά |
2 |
καρότα |
1 |
κρεμμύδι |
2 |
μπαχάρια |
4 |
γαρύφαλλα |
1 |
ακτίνα αστεροειδή γλυκάνισο |
1⁄2 κούπα |
καστανό ρύζι |
1⁄2 κούπα |
ροζ φακές |
2 κ.σ. |
μαϊντανό |
2 κ.σ. |
πελτέ τομάτας |
3 κούπες |
νερό |
1⁄2 κ.γ. |
κανέλα σκόνη |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄8 κ.γ. |
πιπέρι |
Για τη σάλτσα |
|
1⁄4 κούπα |
ροζ φακές |
2 κούπες |
νερό |
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και αφαιρούμε την άκρη των μίσχων. Κόβουμε το «καπάκι» τους και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό τους, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
- Στο μπλέντερ χτυπάμε τη σάρκα από τα κολοκυθάκια, την πιπεριά, τα καρότα, το κρεμμύδι, και 2 κούπες νερό, και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπωλ.
- Σε ένα γουδί χτυπάμε το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και τον αστεροειδή γλυκάνισο μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη και τα προσθέτουμε στο μπωλ.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, τις φακές, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τα υπόλοιπα μπαχαρικά, τον πελτέ τομάτας και άλλη μία κούπα νερό (σύνολο μέχρι τώρα = 3 κούπες νερό), και ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα μας και τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα.
Πλένουμε καλά τις πατάτες, δεν τις ξεφλουδίζουμε, και τις κόβουμε σε γόνδολες. Σφηνώνουμε τις πατάτες μεταξύ των κολοκυθιών.
Σκορπίζουμε στον πάτο τις επιπλέον ροζ φακές, και όση από τη γέμιση περίσσεψε, και προσθέτουμε τις άλλες 2 κούπες νερό. Το νερό θα πρέπει να έρχεται περίπου μέχρι το άνω χείλος των κολοκυθιών.
Τοποθετούμε ένα πιάτο ή το καλαθάκι του ατμού πάνω στα κολοκύθια για να μην διαλυθούν και μαγειρεύουμε στη χύτρα για 10’. Στη συνέχεια κλείνουμε την εστία και αφήνουμε τη χύτρα να κρυώσει φυσικά.
Το φαγητό μας είναι εξίσου ωραίο ζεστό, ή κρύο κατευθείαν από το ψυγείο.