Υλικά
1⁄2 κιλό |
ρεβίθια |
1 |
μαρούλι |
1 κ.σ. |
ελαιόλαδο |
3 |
φρέσκα κρεμμυδάκια |
1⁄4 ματσάκι |
άνηθο φρέσκο |
1⁄2 ματσάκι |
καυκαλήθρες |
1⁄2 ματσάκι |
μυρώνια |
1⁄2 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄8 κ.γ. |
πιπέρι |
3 κούπες |
ακουαφάμπα |
Για το ταχινολέμονο |
|
1⁄2 κ.σ. |
ταχίνι |
1 |
λεμόνι - τον χυμό του |
Προετοιμασία
- Βάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε καθαρό νερό να φουσκώσουν. Αν έχουμε χύτρα δεν χρειάζεται να τα μουλιάσουμε, απλώς μαγειρεύουμε στη χύτρα για 10 επιπλέον λεπτά.
- Πλένουμε τo μαρούλι και κόβουμε κάθε φύλλο σε 5 λωρίδες.
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια.
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα βράζουμε σκεπασμένα (με 5 λίτρα νερό) μέχρι να μαλακώσουν. Θα χρειαστούν 1-2 ώρες στην κατσαρόλα ή 30' στην χύτρα. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το βρασμένο νερό (aquafaba) γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε σε λίγο στο μαγείρεμα του πιάτου.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια προς υψηλή ένταση (π.χ. 7/9) πρώτα τα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια τα μυρωδικά (άνηθο, καυκαλήθρες, μυρώνια) και τα μαρούλια.
Μόλις σωταριστούν προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια, το νερό που κράτησαμε από τα ρεβίθια (ακουαφάμπα), το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε για 40' - 50'.
Στο τέλος, βάζουμε στο μπλέντερ τον χυμό λεμονιού, το ταχίνι, και 2 κούπες από το ζουμί του φρικασέ. Αν δεν έχουμε μπλέντερ βάζουμε το ζουμί του φρικασέ σε ένα βαθύ πιάτο και διαλύουμε σε αυτό το ταχίνι με πιρούνι, σύρμα, ή ραβδομπλέντερ. Συμπληρώνουμε το λεμόνι.
Βάζουμε το ταχινολέμονο στην κατσαρόλα ή το κρατάμε σε γυάλινο δοχείο με καπάκι για να το προσθέσουμε σε κάθε πιάτο κατά το σερβίρισμα. Αναδεύουμε πριν το σερβίρισμα στα πιάτα.
Το φαγητό είναι έτοιμο χωρίς επιπλέον βράση. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε 1⁄2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά για ένα διακριτικό άρωμα ανατολής.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Συμπληρώσεις με νερό αν δεν σου φθάσει η ακουαφάμπα.
Μην ξεχάσεις...
Να κρατήσεις το νερό από το βρασμένα ρεβίθια. Αν σου περισσέψει μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε άλλες σούπες ή για σωτάρισμα αντί για ελαιόλαδο.
Ήξερες ότι...
Φρικασέ (fricassée) στα γαλλικά σημαίνει το φαγητό με πράσινα χόρτα και λευκή σάλτσα.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Να σωτάρεις τα λαχανικά χωρίς λάδι (μόνο με ακουαφάμπα) για να έχεις μία ακόμα πιο ελαφριά παραλλαγή.