Υλικά
1 κιλό |
κολοκυθάκια |
1 |
μεγάλο κρεμμύδι ξερό |
1 1⁄2 κούπα |
καλαμποκάλευρο (κίτρινο) |
2 κ.γ. |
δυόσμο αποξηραμένο ή |
4 κ.σ. |
δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο |
3⁄4 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄8 κ.γ. |
πιπέρι λευκό ή μαύρο |
Για την κρέμα αμυγδάλου |
|
1 κούπα |
αμύγδαλα λευκά (χωρίς τη φλούδα) |
1 κούπα |
νερό |
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Ξεπλένουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε τις άκρες τους, και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί 25x35 εκ. χωρίς να τα στύψουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο ταψί όπως και το καλαμποκάλευρο, τον δυόσμο, το αλάτι, και το πιπέρι.
TIP -> Αν έχουμε τον χρόνο και τη διάθεση, μπορούμε να κόψουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και να το καραμελώσουμε σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ή καθόλου νερό, σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 20'.
Φτιάχνουμε την κρέμα αμυγδάλου χτυπώντας στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με το νερό.
Προσθέτουμε στο ταψί την κρέμα αμυγδάλου και ανακατεύουμε με τα χέρια σου πιέζοντας τα υλικά ώστε τα κολοκυθάκια να βγάλουν το ζουμί τους. Αυτό βοηθά να δέσει η "ζύμη". Πατάμε το μείγμα με τις παλάμες μας ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Να προσθέσεις λίγο καλαμποκάλευρο, εάν το μείγμα σου είναι υγρό, ή λίγο νερό εάν το μείγμα σου είναι πολύ στεγνό.
Ήξερες ότι...
H μπατζίνα έχει τις ρίζες της στις αγροτικές οικογένειες του θεσσαλικού κάμπου που επειδή ήταν όλη μέρα στα χωράφια, οι γυναίκες ήθελαν μια νόστιμη, εύκολη και γρήγορη συνταγή, χωρίς φύλλα και με λίγα υλικά.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Πλάσε το μείγμα σου σε μπιφτεκάκια και ψήστα στο φούρνο.
Μεταμόρφωσε την μπατζίνα σου σε τάρτα, ψηνοντάς την σε μια στρογγυλή ταρτιέρα.