Υλικά
Για τα σουτζουκάκια |
|
1 κούπα ή 300 γρ. |
φακές |
100 γρ. |
βρώμη ολικής άλεσης |
1 |
καρότο |
2 |
κρεμμύδια ξερά κόκκινα |
4 |
σκελίδες σκόρδο |
1 |
ματσάκι μαϊντανό |
3 κ.σ. |
λιναρόσπορο, κοπανισμένο |
6 κ.σ. |
νερό |
2 ½ κ.γ. |
κύμινο |
1 κ.γ. |
πάπρικα γλυκιά |
1 κ.γ. |
πάπρικα καπνιστή |
1 κ.γ. |
μπαχάρι σε σκόνη |
½ κ.γ. |
κανέλα |
½ κ.γ. |
αλάτι |
1 κ.γ. |
μαύρο πιπέρι |
1 κ.σ. |
ελαιόλαδο, προαιρετικά |
Για τη σάλτσα |
|
4-5 |
σκελίδες σκόρδο |
6 κ.σ. |
νερό, για το σωτάρισμα |
500 γρ. |
σάλτσα ντομάτας passata |
2 |
ντομάτες μεγάλες |
¼ κούπας |
νερό |
2 κ.σ. |
σκόνη κρεμμυδιού |
2 |
ξυλάκια κανέλας |
1 κ.σ. |
ζάχαρη καστανή |
1 κ.σ. |
αλάτι |
½ κ.γ. |
κύμινο |
½ κ.γ. |
μπαχάρι σε σκόνη |
1 |
φύλλο δάφνης |
1 |
πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη |
½ κ.γ. |
πιπέρι μαύρο |
Προετοιμασία
Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τις φακές σε μια κατσαρόλα με νερό.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό και τον αφήνουμε στην άκρη να πήξει μέχρι να ετοιμάσουμε το μείγμα για τα σουτζουκάκια.
Ετοιμάζουμε το μείγμα για τα σουτζουκάκια:
Σουρώνουμε τις φακές και τις αλέθουμε στο μούλτι, όχι τελείως όμως. Θέλουμε να έχουν κάποια μικρά κομματάκια γιατί θα δώσουν στα σουτζουκάκια μας ωραία υφή. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
Αλέθουμε στο μούλτι τη βρώμη να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια, χωρίς όμως να γίνει σκόνη, και την προσθέτουμε στο μπωλ.
Στην συνέχεια αλέθουμε στο μούλτι το καρότο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον μαϊντανό, και τα προσθέτουμε στο μπωλ.
Σε ένα μικρό μπωλάκι βάζουμε όλα τα μπαχαρικά, τα ανακατεύουμες πολύ καλά, και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μπωλ.
Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα με τον λιναρόσπορο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το χέρι πολύ καλά, μέχρι να πάνε παντού τα υλικά και να γίνει το μείγμα μας ομοιογενές. Μόλις είναι έτοιμο το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο 30' για να σφίξει.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος σωτάρουμε το σκόρδο που έχουμε πολτοποιήσει ή ψιλοκόψει σε πολύ μικρά κομμάτα με 6 κ.σ. νερό.
Χτυπάμε στο μούλτι τις ντομάτες να γίνουν χυμός και τις προσθέτουμε στο σκεύος μαζί με την σάλτσα ντομάτας passata και το νερό, κι ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε πολύ καλά και μαγειρεύουμε για 12'-15' σε μεσαία θερμοκρασία, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της σάλτσας και να δέσει καλά.
Ετοιμάζουμε τα σουτζουκάκια:
Βγάζουμε το μείγμα μας από το ψυγείο και πλάθουμε τα σουτζουκάκια, αλλά όχι πολύ χοντρά για να ψηθούν εύκολα. Εάν το μείγμα μας βγει πολύ σφικτό προσθέτουμε 1 κ.σ. νερό, ώστε να μπορέσουμε να τους δώσουμε σχήμα πιο εύκολα. Η ποσότητα είναι για 12 σουτζουκάκια.
Προθερμαίνουμε στους 200°C και ψήνουμε για περίπου 30', μέχρι να πάρουν χρώμα και να σφίξουν.
Τέλος, τα βάζουμε προσεκτικά στην σάλτσα που έχει ετοιμαστεί, και τα μαγειρεύουμε για 1' από την κάθε μεριά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Τα γυρνάμε με προσοχή για να μην διαλυθούν. Κατεβάζουμε το σκεύος από την εστία και τα αφήνουμε μέσα στη σάλτσα για ακόμα 10'.
Σερβίρουμε με ζεστό ρύζι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Καλή όρεξη!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Μην αλέσεις πολύ τις φακές στο μούλτι και γίνουν κρέμα. Χτύπα τις πολλές φορές και με κοφτές κινήσεις μέχρι να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ίδιο να κάνεις και με την βρώμη.
Μην ξεχάσεις...
Να βάλεις ελάχιστο νεράκι, εάν το μείγμα για τα σουτζουκάκια είναι πολύ σφικτό, ώστε να μπορέσεις να τα πλάσεις πιο εύκολα.