Υλικά
Για τα γιουβαρλάκια |
|
1 1⁄2 κούπα |
ρεβίθια |
1⁄2 κούπα |
ρύζι γλασέ αναποφλοίωτο |
1⁄2 κούπα |
άνηθο (ψιλοκομμένο) |
1⁄2 κούπα |
μαϊντανό (ψιλοκομμένο) |
2 κ.σ. |
λιναρόσπορο τριμμένο |
1⁄3 κούπα |
μικρές νιφάδες βρώμης |
1 κούπα |
αλεύρι καστανού ρυζιού |
1 μεγάλο |
κρεμμύδι |
3⁄4 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄8 κ.γ. |
πιπέρι λευκό |
Για τη Σούπα |
|
1 μεγάλη |
πατάτα |
1-2 |
καρότα |
2 λίτρα |
νερό |
Για το ταχινολέμονο |
|
2 κ.σ. |
ταχίνι |
2 κ.σ. |
νερό |
4 κ.σ. |
χυμό λεμονιού |
2 κούπες |
ζουμί από τη σούπα |
Προετοιμασία
Το βράδυ πριν μαγειρέψουμε:
- Σκεπάζουμε τα ρεβίθια με αρκετό νερό και τα μουλιάζουμε όλο το βράδυ (10-12 ώρες).
- Σε ένα άλλο δοχείο, σκεπάζουμε το ρύζι με νερό και το αφήνουμε και αυτό να μουλιάσει το ίδιο διάστημα.
Εκτέλεση
Βάζουμε τον λιναρόσπορο σε μία μεγάλη λεκάνη.
Ψιλοκόβουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια στο μπλέντερ/μούλτι και τα προσθέτουμε στη λεκάνη.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ/μούλτι και το προσθέτουμε στη λεκάνη (μαζί με το ζουμί του).
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στη λεκάνη.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός του αλεύρου ρυζιού) στη λεκάνη και ανακατεύουμε το μείγμα. Αν το μείγμα είναι στεγνό, προσθέτουμε 2-4 κ.σ. νερό για να γίνει κάπως (ελάχιστα) υγρό. Ανακατεύουμε το μείγμα λίγο ακόμα και δοκιμάζουμε αν πλάθεται. Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε ρυζάλευρο μέχρι να μπορεί να πλαστεί σε αρκετά σταθερά μπαλάκια. Προσέχουμε να πιέζουμε το μείγμα μέσα στις παλάμες μας και όχι να το ρολάρουμε.
Για τη σούπα, βάζουμε 2 λίτρα νερό να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Εντωμεταξύ, ψιλοκόβουμε την πατάτα και το καρότο σε μικρά κυβάκια (πλευράς < 1 εκ.) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Μέχρι η σούπα να πάρει την πρώτη της βράση, πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια περίπου 2-2,5 εκατοστών και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Μόλις η σούπα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά (π.χ. στο 6/9) και τοποθετούμε προσεκτικά τα μπαλάκια μέσα στην κατσαρόλα. Όταν τα τοποθετήσουμε όλα, μειώνουμε την ένταση της εστίας περισσότερο (π.χ. στο 4/9) ώστε τα γιουβαρλάκια να βράσουν ήρεμα χωρίς να διαλυθούν. Μαγειρεύουμε για 40' με σκεπασμένο καπάκι. Αν εξατμιστεί πολύ νερό και το φαγητό δεν θυμίζει σούπα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Προς το τέλος ετοιμάζουμε το ταχινολέμονο. Αρχικά διαλύουμε το ταχίνι στο νερό, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας τον χυμό των λεμονιών, και μετά το ζουμί από τη σούπα. Μπορούμε να προσθέσουμε λιγότερο ή περισσότερο ζουμί, αναλόγως του πόσο έχει μείνει στο φαγητό.
Στο τέλος των 40' ρίχνουμε το ταχινολέμονο στην κατσαρόλα, την γυρνάμε κυκλικά για να πάει παντού, σβήνουμε την εστία και δοκιμάζουμε. Αν θέλουμε να εξουδετερώσουμε λίγο τη γεύση του λεμονιού, αυξάνουμε την θερμότητα στο τέρμα και μόλις πάει να πάρει βράση σβήνουμε την εστία.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και συνοδεύουμε με ζεστό σπιτικό ψωμί.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Να χαμηλώσεις την ένταση της φωτιάς, όταν τοποθετήσεις μέσα όλα τα vegan γιουβαρλάκια, ώστε να μην διαλυθούν κατά το μαγείρεμα.
Μην ξεχάσεις...
Να μουλιάσεις τα ρεβίθια και το ρύζι από το προηγούμενο βράδυ.
Ήξερες ότι...
Μπορείς να ψιλοκόψεις λιναρόσπορο σε στεγνό multi ή μπλέντερ.
Ο τριμμένος λιναρόσπορος λειτουργεί ως συνδετικό υλικό σε κάθε είδους κεφτέδες.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Αν δεις ότι σου διαλύονται τα γιουβαρλάκια, διάλυσέ τα εσύ! Θα έχεις μια εξαιρετικά γευστική σούπα "από" γιουβαρλάκια.