Υλικά
500 γρ. |
ζυμαρικά ολικής άλεσης (πένες, ριγκατόνι, τριβελάκι) |
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ |
|
400 γρ. |
φουντίτσες μπρόκολου |
180 γρ. |
κατεψυγμένο σπανάκι, αποψυγμένο |
2⁄3 κούπα |
κατεψυγμένο αρακά, αποψυγμένο |
3⁄4 κούπα |
σπιτικός ζωμός λαχανικών |
2⁄3 κούπα |
γάλα σόγιας ή αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη |
1⁄2 κ.γ. |
θυμάρι αποξηραμένο |
1⁄4 κ.γ. |
βασιλικός αποξηραμένος |
2 κ.γ. |
χυμό λεμονιού |
1 |
σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη |
1⁄4 κούπα |
διατροφική μαγιά |
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση |
|
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ |
|
1 κούπα |
φρυγανιά ολικής αλέσεως, τριμμένη |
2 κ.σ. |
μαϊντανό ψιλοκομμένο |
1⁄4 κ.γ. |
σκόρδο σε σκόνη |
1⁄4 κ.γ. |
ρίγανη |
Εκτέλεση
Βγάζουμε το σπανάκι και τον αρακά που θα χρειαστούμε από την κατάψυξη και τα αφήνουμε να αποψυχθούν.
Εν τω μεταξύ, μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα (στον ατμό ή σε νερό), ή στον φούρνο μικροκυμάτων τις μπουκίτσες μπρόκολου μέχρι να μαλακώσουν. Τις τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ με όλα τα υπόλοιπα υλικά της πράσινης σάλτσας και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε λίγο νερό εάν χρειαστεί, ώστε η σάλτσα να μην είναι πολύ πηχτή.
Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το μείγμα επικάλυψης και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε τα ζυμαρικά για 1'-2' λιγότερο από ό,τι υποδεικνύεται στη συσκευασία και τα στραγγίζουμε καλά. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την πράσινη σάλτσα και τα ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε τα ζυμαρικά σε ένα μεγάλο πυρίμαχο ταψί. Απλώνουμε από πάνω το μείγμα της τριμμένης φρυγανιάς και ψήνουμε για 15'-20' μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε αμέσως κι απολαμβάνουμε!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Το σερβίρεις αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, έτσι ώστε η τριμμένη φρυγανιά να παραμείνει τραγανή.
Μην ξεχάσεις...
Να βράσεις τα ζυμαρικά για 1'-2' λιγότερο ώστε να 'κρατάνε' λίγο, γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο.
Ήξερες ότι...
Μπορείς να γλυτώσεις χρόνο, κόπο και ενέργεια, εάν βράσεις το μπρόκολο κομμένο στη μέση μαζί με τα μακαρόνια και το βγάλεις όταν είναι έτοιμο (τα μακαρόνια μπορεί να θέλουν λίγο ακόμα).
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με καστανό ρύζι αντί για ζυμαρικά.
Προσθέτοντας στο μείγμα της σάλτσας των πράσινων λαχανικών 2-3 κ.γ. από την αγαπημένη σου καυτερή σάλτσα, ή 1⁄2 κ.γ. κόκκινη καυτερή πιπερίτσα.