Υλικά
4 |
πράσα μεγάλα |
1 |
καρότο μεγάλο |
1 ματσάκι |
άνηθο |
2-3 |
φρέσκα κρεμμυδάκια (προαιρετικά) |
1 κούπα |
μανιτάρια (προαιρετικά) |
10-12 |
φύλλα κρούστας (τα πιο λεπτά) |
2 κούπες |
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα |
1⁄2 |
κρεμμύδι μεγάλο (προαιρετικά) |
1⁄2 κούπα |
διατροφική μαγιά (προαιρετικά) |
1 κούπα |
νερό χλιαρό |
1 κ.σ. |
ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού |
2 κ.σ. |
γάλα σόγιας άγλυκο, για επάλειψη |
Προετοιμασία
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα σε πολύ λεπτές ροδέλες και τα κρατάμε χωριστά.
- Τρίβουμε εξωτερικά το καρότο και το ψιλοκόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια.
- Αν βάλουμε φρέσκο κρεμμυδάκι και μανιτάρια τα ψιλοκόβουμε και αυτά.
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
Εκτέλεση
Σωτάρουμε τα πράσα σε νερό μέχρι να μαραθούν.
Ανακατεύουμε σε μία λεκάνη τα πράσα, το καρότο, τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια και τον άνηθο.
Αλέθουμε στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς μόνους τους και αφού γίνουν σκόνη προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά (αν δεν βάλουμε, ίσως χρειαστεί 1⁄2 κ.γ. αλάτι), το κρεμμύδι, και όσο νερό χρειαστεί (περίπου 1 κούπα) για να έχουμε μια μετρίως πηκτή κρέμα.
Προσθέτουμε την κρέμα στη λεκάνη με τα λαχανικά και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και λαδώνουμε το ταψί μας.
Παίρνουμε ένα φύλλο μπροστά μας, διπλώνουμε το 1/3 ώστε το μισό φύλλο που βλέπουμε να είναι διπλό και το μισό μονό. Αυτό το κάνουμε ώστε να μην σκιστεί το φύλλο όταν το τυλίγουμε. Απλώνουμε το ένα δέκατο από τη γέμιση πάνω στο διπλό τμήμα του φύλλου, μαζεύουμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε όσο πιο σφιχτά μπορούμε σε ρολό. Αλείφουμε με το γάλα σόγιας την επάνω και πλαϊνή επιφάνεια. Συνεχίζουμε μέχρι να τυλίξουμε όλα τα φύλλα.
Ψήνουμε στους 190°C για περίπου 35' μέχρι να ροδίσουν.
Αν μας περισσέψει γέμιση, μπορούμε:
- να την απλώσουμε σε ένα ταψάκι, να πασπαλίσουμε με τριμμένη φρυγανιά και να φτιάξουμε μία 'τραγανίτα' (τραγανή πίτα χωρίς φύλλο) που θα ψήσουμε στον φούρνο.
- να φτιάξουμε ένα πρόχειρο ζυμάρι με αλεύρι, μαγιά και νερό, και να ετοιμάσουμε μια ανοιχτή πίτα/τάρτα ή μικρά κλειστά πιτάκια.
Μικρά μυστικά
Μην ξεχάσεις...
Να παρασκευάσεις διπλάσια ποσότητα και να την καταψύξεις (ψημένη ή άψητη) για μια μέρα που δεν έχεις χρόνο.
Ήξερες ότι...
Σε περίπτωση που έχεις καταψύξει τις πίτες άψητες, δεν χρειάζεται να τις αποψύξεις. Μπορείς να τις ψήσεις απευθείας στους 200°C για περίπου 40'.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Φτιάχνοντας μικρά τρίγωνα πιτάκια ή στριφτάρια.
Αντικαθιστώντας έως μισή κούπα από τα αμύγδαλα με κάσιους, για πιο γλυκιά γεύση.