Τσάτνεϊ τομάτας

Τσάτνεϊ λέγονται οι γλυκόξινες και συνάμα ελαφρώς πικάντικες μαρμελάδες, φτιαγμένες από τα αγαπημένα μας φρούτα ή λαχανικά, κι αρωματισμένες με μπαχαρικά. Έχουν καταγωγή από την Ινδία και επιρροές από την Βρετανία.  

Τα τσάτνεϊ προσθέτουν γεύση όπου κι εάν τα προσθέσεις. Χρησιμοποίησέ τα σαν σάλτσες σε λαχανικά, ζυμαρικά και πίτσα, σαν άλειμμα σε σάντουιτς, ή σαν συνοδευτικό ντιπ για πατάτες.

Σε αυτήν την vegan συνταγή φτιάχνουμε τσάτνεϊ από τομάτα με γεύση που παίρνει γλυκύτητα από τους χουρμάδες την οποία ισορροπεί η υπόξινη γεύση του πράσινου μήλου και η οξύτητα του ξυδιού. Σκέτη απόλαυση!

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 0:10'
  • Εκτέλεση 0:30'
  • κούπες 2

Υλικά

1

κρεμμύδι, μικρό

1

κόκκινη πιπεριά

1

πιπεριά τσίλι, μικρή (προαιρετικά)

2 κ.σ.

ξύδι από κόκκινο κρασί

3

τομάτες, μέτριες

5

χουρμάδες χωρίς κουκούτσι

1

πράσινο μήλο, μικρό

2⁄3 κούπα

νερό

Προετοιμασία

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά, τους χουρμάδες, τις ντομάτες και το μήλο.

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά και το τσίλι (αν χρησιμοποιήσουμε) με λίγο νερό για 6'-7' μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ξίδι και μαγειρεύουμε για 1' ακόμα.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, τους χουρμάδες, το μήλο, και το νερό κι ανακατεύουμε καλά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15'-20' με ανοιχτή κατσαρόλα για να εξατμιστούν τα υγρά. Aνακατεύουμε συχνά ώστε να μην κολλήσουν. Το τσάτνεϊ είναι έτοιμο όταν απορροφηθούν πλήρως τα υγρά του και γίνει παχύρευστο σαν μαρμελάδα.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε 10' να κρυώσει. Μόλις κρυώσει πολτοποιούμε το τσάτνεϊ σε ένα μπλέντερ, ανάλογα με το πόσο ομοιόμορφη θέλουμε την υφή του. Το βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Μπορείς να το μεταφέρεις σε γυάλινα βάζα ή δοχεία και να το βάλεις στο ψυγείο.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Προσθέτοντας 1 μικρή πιπεριά τσίλι μαζί με το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά, εάν το θέλεις πιο πικάντικο.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

84g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

228mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

5%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

71%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

170

ανά κούπα

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές