Υλικά
1 |
κρεμμύδι, μικρό |
1 |
κόκκινη πιπεριά |
1 |
πιπεριά τσίλι, μικρή (προαιρετικά) |
2 κ.σ. |
ξύδι από κόκκινο κρασί |
3 |
τομάτες, μέτριες |
5 |
χουρμάδες χωρίς κουκούτσι |
1 |
πράσινο μήλο, μικρό |
2⁄3 κούπα |
νερό |
Προετοιμασία
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά, τους χουρμάδες, τις ντομάτες και το μήλο.
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά και το τσίλι (αν χρησιμοποιήσουμε) με λίγο νερό για 6'-7' μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ξίδι και μαγειρεύουμε για 1' ακόμα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, τους χουρμάδες, το μήλο, και το νερό κι ανακατεύουμε καλά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15'-20' με ανοιχτή κατσαρόλα για να εξατμιστούν τα υγρά. Aνακατεύουμε συχνά ώστε να μην κολλήσουν. Το τσάτνεϊ είναι έτοιμο όταν απορροφηθούν πλήρως τα υγρά του και γίνει παχύρευστο σαν μαρμελάδα.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε 10' να κρυώσει. Μόλις κρυώσει πολτοποιούμε το τσάτνεϊ σε ένα μπλέντερ, ανάλογα με το πόσο ομοιόμορφη θέλουμε την υφή του. Το βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Ήξερες ότι...
Μπορείς να το μεταφέρεις σε γυάλινα βάζα ή δοχεία και να το βάλεις στο ψυγείο.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Προσθέτοντας 1 μικρή πιπεριά τσίλι μαζί με το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά, εάν το θέλεις πιο πικάντικο.