Υλικά
1/3 κούπας |
φαγόπυρο |
2 κούπες |
νερό |
1⁄2 κούπα |
διατροφική μαγιά σε νιφάδες |
4 κ.σ. |
ταχίνι |
1⁄4 κούπας |
άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουρ) |
3–4 κ.σ. |
χυμό λεμονιού |
1 |
κρεμμύδι μέτριο ή |
1 κ.σ. |
σκόνη κρεμμυδιού |
Εκτέλεση
Χτυπάμε το φαγόπυρο στο μπλέντερ μέχρι να γίνει αλεύρι. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μπλέντερ κι όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Όταν το μείγμα γίνει λείο, το ρίχνουμε σε μία κατσαρολίτσα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να γίνει πολύ πηχτό και ομοιογενές. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν είναι δύσκολο να πέσει από τη σπάτουλα από μόνο του και φαίνεται σαν ένα ενιαίο κομμάτι όταν το γυρνάμε στην κατσαρόλα.
Λαδώνουμε μία φόρμα χωρητικότητας τουλάχιστον 750 ml (3 κούπες). Στρώνουμε το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα και το βάζουμε χωρίς να το σκεπάσουμε στο ψυγείο. Όταν κρυώσει, τότε το σκεπάζουμε και το αφήνουμε πάλι στο ψυγείο, ιδανικά για 8 ώρες.
Για να σερβίρουμε, το βγάζουμε από τη φόρμα αναποδογυρίζοντάς την και περιμένοντας υπομονετικά να πέσει!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Λαδώσεις το μαχαίρι για να γλιστράει εάν κατά το κόψιμο η vegan μοτσαρέλα κολλά στο μαχαίρι.
Μην ξεχάσεις...
Μπορείς να την διατηρήσεις (σκεπασμένη) στο ψυγείο περίπου 1 εβδομάδα.
Ήξερες ότι...
Για το φορμάρισμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κυπελλάκια σιλικόνης. Δεν θέλουν λάδωμα και βοηθούν να κάνεις ομοιόμορφα κομμάτια μοτσαρέλας, ώστε να φτιάξεις τον πύργο του Capri.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
- Τρώγεται σκέτη
- Μπορεί να μπει σε σάντουιτς
- Σε πίτσα αντί για άλλο ζωικό τυρί
- Κομμένη σε κύβους μπαίνει σε μακαρονάδες