Υλικά
1 ½ κούπα |
ρεβίθια βρασμένα |
1 |
κρεμμύδι |
1 κ.γ. |
σέλινο ψιλοκομμένο |
4 κ.γ. |
vegan μαγιονέζα ή |
vegan γιαούρτι χωρίς ζάχαρη |
|
1 κ.γ. |
χυμό λεμονιού |
2 κ.γ. |
μηλόξυδο |
3 κ.γ. |
μουστάρδα ήπια |
1 κ.γ. |
αποξηραμένα φύκια (νιφάδες ή σκόνη) ή φύλλα nori |
¼ κ.γ. |
σκόρδο σε σκόνη |
¼ κ.γ. |
πιπέρι καγιέν |
1 κ.γ. |
άνηθος ψιλοκομμένος |
Εκτέλεση
Λιώνουμε τα ρεβίθια σε ένα ρηχό μπωλ με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε παραπάνω καρυκεύματα ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις. Το σερβίρουμε πάνω σε ψωμί ολικής άλεσης μαζί με όποια πράσινα λαχανικά προτιμάμε.
Μπορούμε να βρούμε αποξηραμένα φύκια σε σκόνη ή νιφάδες σε διάφορα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα nori και να τα θρυμματίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Αν, ωστόσο, δεν μας αρέσουν οι ψαρo-γεύσεις, μπορούμε απλά να παραλείψουμε τα φύκια και να χρησιμοποιήσουμε το άλειμμα αυτό για να φτιάξουμε ένα εξίσου νόστιμο σάντουιτς.
Μικρά μυστικά
Μην ξεχάσεις...
Ότι μπορείς να την διατηρήσεις σε αεροστεγές δοχείο για 3-4 ημέρες.
Ήξερες ότι...
Τα φύκια πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ, καθώς κάποια από αυτά μπορεί να περιέχουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ιωδίου. Για παράδειγμα, τρία φύλλα νόρι υπερβαίνουν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Άλλα είδη φυκιών μπορεί να περιέχουν πολύ περισσότερο. Η πιο εύκολα ελέγξιμη πηγή ιωδίου είναι το ιωδιούχο αλάτι.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Σαν dip μαζί με sticks ωμών λαχανικών όπως αγγούρι, καρότο, σέλινο, μπρόκολο, κουνουπίδι, ή ακόμα και ψημένες σπιτικές τορτίγιες.