Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΑΠΟ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ |
|
200 γρ. |
χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι |
1⁄2 κούπα |
νερό |
1⁄2 κ.γ. |
κανέλα |
2 κ.γ. |
χυμό λεμονιού |
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΣΤΑ |
|
1 |
ώριμη μπανάνα, μεγάλη |
1⁄4 κούπα |
πουρέ μήλου |
2 κ.σ. |
ζάχαρη καστανή |
1 1⁄4 κούπα |
νιφάδες βρώμης |
1 1⁄4 κούπα |
αλεύρι ολικής |
1⁄2 κ.γ. |
μαγειρική σόδα |
1⁄4 κούπα |
νερό βραστό |
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψάκι 22x22 με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 8'-10' προσθέτοντας λίγο νερό, εάν χρειαστεί. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Εντωμεταξύ φτιάχνουμε την κρούστα:
- Τοποθετούμε σε ένα μικρό μπωλ την μπανάνα την οποία πολτοποιούμε με ένα πιρούνι, στην συνέχεια τον πουρέ μήλου και την καστανή ζάχαρη, κι ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε την βρώμη και το αλεύρι.
- Σε μια κανάτα ή σε ένα φλυτζάνι βάζουμε το βραστό νερό, ρίχνουμε την μαγειρική σόδα και την ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγειρική σόδα και το μείγμα μπανάνας/πουρέ μήλου στο μπωλ με τη βρώμη και το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Όταν θα έχει κρυώσει το μείγμα της γέμισης, το βάζουμε σε ένα μπλέντερ και το χτυπάμε μέχρι να γίνουν οι χουρμάδες μεγάλα κομμάτια. Εναλλακτικά, αντί για μπλέντερ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πολτοποιητή πατάτας.
Για να φτιάξουμε την μπάρα, απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα κρούστας ομοιόμορφα στο ταψάκι μας, από επάνω στρώνουμε τη γέμιση από τους χουρμάδες και τέλος απλώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα του μείγματος. Ψήνουμε στο φούρνο για 25'μέχρι να ροδίσει.
Βγάζουμε το ταψάκι από τοn φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε σε 12 ισομεγέθη κομμάτια. Μπορούμε να το φυλάξουμε σε αεροστεγές δοχείο και να το απολαύσουμε μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες.
Μικρά μυστικά
Ήξερες ότι...
Μπορείς να διατηρήσεις τις μπάρες στην κατάψυξη για έως και 1 μήνα. Απλά θυμήσου να βγάλεις όσα κομμάτια θες μια μέρα νωρίτερα.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με γέμιση που θα φτιάξεις με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας αποξηραμένα βερίκοκα ή σύκα, αντί για χουρμάδες.