Υλικά
1 κούπα |
αλεύρι ρεβυθιού |
1 κ.σ. |
άμυλο ταπιόκας |
1⁄4 κ.γ. |
μαγειρική σόδα |
1⁄3 κούπα |
διατροφική μαγιά |
1 κ.γ. |
κρεμμύδι σε σκόνη |
1⁄2 κ.γ. |
σκόρδο σε σκόνη |
1⁄8 κ.γ. |
αλάτι ιωδιούχο |
1⁄4 κ.γ. |
κουρκουμά |
1⁄4 κ.γ. |
πιπέρι λευκό |
1⁄8 κ.γ. |
πιπέρι μαύρο |
1⁄4 κ.γ. |
καπνιστή πάπρικα |
1 1⁄2 κούπα |
νερό |
1 κ.σ. |
χυμό λεμονιού |
Προαιρετικά |
|
125 γρ. |
μανιτάρια λευκά |
3 |
φρέσκα κρεμμυδάκια |
1 |
ντομάτα |
1 |
πράσινη ή κόκκινη πιπεριά |
Προετοιμασία
- Κόβουμε τα μανιτάρια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις ντομάτες, και την πιπεριά σε ροδέλες.
- Σωτάρουμε ελαφρώς τα μανιτάρια.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ομελέτας σε ένα μπωλ. Αν το μείγμα είναι πηκτό, προσθέτουμε επιπλέον νερό, περ. 1⁄4 της κούπας.
Τηγανίζουμε χωρίς λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, όπως εάν τηγανίζαμε κρέπες.
Ενώ μαγειρεύεται η κάτω πλευρά, τοποθετούμε τα λαχανικά σου στην επάνω (μη μαγειρεμένη) πλευρά. Φυσικά μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου λαχανικά σε αυτό το στάδιο και απλώς να την σερβίρουμε με αυτά.
Όταν η κάτω πλευρά μαγειρευτεί (θα έχει χρυσό χρώμα) γυρνάμε την ομελέτα και την μαγειρεύουμε και από την άλλη πλευρά για περίπου 1΄.
Σερβίρουμε με ροδέλες ντομάτας, ωμό σπανάκι, hot sauce, πράσινη σαλάτα, ή salsa (ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, ρίγανη) και απολαμβάνουμε!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Γυρίσεις την ομελέτα προσεκτικά με μία ξύλινη φαρδιά σπάτουλα για να μην διαλυθεί. Αν όμως διαλυθεί, διασκέδασέ το! Διάλυσέ την περισσότερο και φτιάξε vegan scrambled eggs!
Ήξερες ότι...
Μπορείς να ψήσεις την ομελέτα χωρίς λαχανικά, και να την σερβίρεις με τα λαχανικά ως συνοδευτικά.
Αν προσθέσεις 1,25 κούπα νερό αντί για 1,5 μπορείς να φτιάξεις δύο πιο χοντρές ομελέτες.
Όλες οι συνταγές με απλά φυτικά τρόφιμα είναι σούπερ θρεπτικές και προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Ενδεικτικά, η συγκεκριμένη συνταγή είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, κ.ά.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Αντικαθιστώντας το μισό αλάτι με μαύρο αλάτι Ιμαλαίων (kala namak) που δίνει την χαρακτηριστική οσμή του αυγού και φυσικά αντικαθιστώντας το νερό με ακουφάμπα!