Υλικά
500 γρ |
πατάτες |
1⁄2 κ.γ. |
σκόνη σκόρδου |
1⁄2 κ.γ. |
σκόνη κρεμυδιού |
1⁄4 κ.γ. |
πάπρικα |
1 1⁄2 κ.γ. |
άμυλο καλαμποκιού |
1 κ.σ. |
διατροφική μαγιά (προαιρετικά) |
1⁄16 κ.γ. |
αλάτι (προαιρετικά) |
1⁄16 κ.γ. |
πιπέρι μαύρο |
Προετοιμασία
Ξεπλένουμε τις πατάτες με νερό για να φύγουν τα χώματα και τις περνάμε από τον χοντρό τρίφτη. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε τη φλούδα τους.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Στρώνουμε τo ταψί μας με πατάκι σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπωλ βάζουμε τις τριμμένες πατάτες μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε καλά, είτε με τα χέρια, είτε με μια σπάτουλα.
Τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα (σχεδόν 2 κ.σ.) από το μείγμα μας στο ταψί και την πιέζουμε ώστε να φτιάξουμε μια στρογγυλή τηγανίτα διαμέτρου 5-6 εκ. περίπου, με ίσο πάχος στο κέντρο και τις άκρες, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να μορφοποιήσουμε όλο το μείγμα μας σε τηγανίτες.
Ψήνουμε τις τηγανίτες πατάτας για 10'-15' λεπτά μέχρι το πάνω μέρος τους να ξεροψηθεί, τις γυρνάμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 5'-10' επιπλέον. Θα χρειαστεί να τις ελέγχουμε συχνά για να μην καούν. Σε περίπτωση που δούμε ότι πάνε να παραψηθούν, μειώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου μας κατά 20°C.
Τις βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Είσαι προσεκτικός όταν τρίβεις τις πατάτες, για να μην τραυματίσεις τα δάκτυλά σου.
Μην ξεχάσεις...
Να βεβαιωθείς ότι οι τηγανίτες σου δεν είναι πιο παχιές στο κέντρο για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Ήξερες ότι...
Οι πατάτες είναι από τα πιο παραγνωρισμένα τρόφιμα. Είναι εξαιρετικά υγιεινές ψητές ή βραστές. Μαγειρεύονται εύκολα και στον φούρνο μικροκυμάτων. Συνοδεύοντάς τες με μια σαλάτα με ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά έχεις ένα πλήρες υγιεινό γεύμα.
Το άμυλο καλαμποκιού έχει λευκό χρώμα, ενώ το αλεύρι καλαμποκιού έχει κίτρινο χρώμα. Το άμυλο χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες κυρίως ως πηκτικό, ενώ το το αλεύρι χρησιμοποιείται σαν βασικό υλικό για ψωμιά, κριτσίνια, και άλλα αρτοποιήματα.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με καπνιστή πάπρικα, αντί για γλυκιά. Με τσίλι, κύμινο, και σπόρους κόλιανδρου εάν προτιμάς τις πιο πικάντικες γεύσεις, ή με θυμάρι, βασιλικό, και ρίγανη εάν σου αρέσουν οι μεσογειακές γεύσεις.