Εύκολο ψωμί ολικής χωρίς ζύμωμα

Ψάχνεις υγιεινό ψωμί με πολύ λίγο αλάτι αλλά έχεις απογοητευτεί; Αν έχεις φούρνο, μπορείς να φτιάξεις το τέλειο υγιεινό ψωμί στο σπίτι, σχεδόν χωρίς ζύμωμα. Δύσκολα θα βρεις στην αγορά ψωμί με 0,46 γρ. αλατιού στα 100 γρ. Ο χρόνος που θα χρειαστείς για την ανάμειξη των υλικών, το ζύμωμα, και το φορμάρισμα είναι 20'. Θα χρειαστείς επίσης και 10' υπομονής αφότου το βγάλεις καυτό από τον φούρνο, αλλά η εξάσκηση στην εγκράτεια είναι πάντα χρήσιμη!

  • Δυσκολία 1
  • Προετοιμασία 1:05'
  • Εκτέλεση 1:20'
  • καρβέλια των 635 γρ. 2

Υλικά

9 κούπες

αλεύρι ολικής άλεσης

4 κούπες

νερό

2 κ.γ.

μαγιά ξηρή

2 κ.γ.

ζάχαρη

1 κ.γ.

αλάτι

2 κ.σ.

παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζoυμε σε μια λεκάνη τη μαγιά, τη ζάχαρη, και το αλάτι. Προσθέτουμε τις 4 κούπες νερό και 4 κούπες από το αλεύρι ολικής. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα και σκεπάζουμε. Αυτή η δουλειά θα πάρει περίπου 5'. Αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος για 20'.

Προσθέτουμε στη λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας με τη ξύλινη κουτάλα. Όταν το ανακάτεμα με την κουτάλα γίνει δύσκολο, ανακατεύουμε με τα χέρια και ζυμώνουμε ελαφρά μέσα στη λεκάνη μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Αν το ζυμάρι είναι υγρό προσθέτουμε λίγο περισσότερο αλεύρι, αν είναι ξηρό υγραίνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε. Όταν έχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι, σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία πετσέτα. Αυτή η δουλειά θα πάρει περίπου 10'. Αφήνουμε να φουσκώσει για 30'.

Ζυμώνουμε το ζυμάρι ελαφρά μέσα στη λεκάνη για 5'. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο, μορφοποιούμε το κάθε κομμάτι σε φραντζόλα και το τοποθετούμε μέσα σε φόρμα σιλικόνης. Αν δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης για ψωμί, το τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητική σιλικόνη ψησίματος. Αν θέλουμε να βάλουμε παπαρουνόσπορο, τον τοποθετούμε σε ένα πιάτο και με υγρό πινέλο τον απλώνουμε στην πάνω επιφάνεια του κάθε ψωμιού. Επίσης, αν θέλουμε κάνουμε και μερικές χαρακιές στην πάνω επιφάνεια του ψωμιού. Για αυτό το βήμα έχουμε αφιερώσει άλλα 10'. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος για 30'.

Στα 25' ανάβουμε τον φούρνο στους 180°C για να προθερμανθεί.

Ψήνουμε για ακριβώς 60'. Βγάζουμε από τον φούρνο το ζεστό και ευωδιαστό ψωμί μας, το αφήνουμε να σταθεί 10' μέσα στις φόρμες και έπειτα ξεφορμάρουμε, κόβουμε, και απολαμβάνουμε.

Όταν κρυώσει μπορεί να καταψυχθεί σε πλαστική σακούλα ολόκληρο ή σε φέτες. Αν το κόψουμε σε φέτες θα μπορούμε να αποψύχουμε όσες φέτες χρειαζόμαστε. Οι φέτες ξεπαγώνουν εύκολα στην τοστιέρα σε 8' ή τον φούρνο μικροκυμάτων σε 1'.

Μικρά μυστικά

Μην ξεχάσεις...

Μην ξεχάσεις...

Να κάνεις διπλή ή τριπλή δόση αν θέλεις να καταψύξεις για όλη την εβδομάδα και να εξοικονομήσεις ενέργεια.

Αυτό το ψωμί είναι ένα ιδανικό (μόνο του ή με παρέα) υγιεινό vegan σνακ για το σχολείο.

Ήξερες ότι...

Ήξερες ότι...

Μπορείς να προσθέσεις τον παπαρουνόσπορο μέσα στο ζυμάρι. Δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα τραγανή υφή.

Το ψωμί έχει 0,46 γρ. αλατιού (185 mg νατρίου) ανά 100 γρ. Διάβασε πόσο αλάτι έχει το ψωμί που τρώμε αλλά και πώς να μειώσεις την πρόσληψη αλατιού.

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Δοκίμασέ το κι έτσι...

Σαν συνοδευτικό με οποιοδήποτε dip, όπως την vegan τονοσαλάτα ή το χούμους.

Σε τόστ με τυρόκρεμα ή το γρήγορο ντιπ από κάσιους.

Διατροφικά χαρακτηριστικά:

Οι διατροφικές πληροφορίες των συνταγών είναι κατά προσέγγιση

Ίνες:

63g

ανά 2.000 θερμίδες

Νάτριο:

1.265mg

ανά 2.000 θερμίδες

Λίπος:

7%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Κορεσμένο Λίπος:

1%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Σάκχαρα:

3%

των συνολικών θερμίδων του τροφίμου

Θερμίδες:

155

ανά φέτα ψωμιού

>= 25g
< 25g
<= 2000mg
> 2000mg
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
<= 10%
> 10%
Αξιολογήσεις συνταγής ({{reviewsData.length}})

Περισσότερες vegan συνταγές