Υλικά
2 κούπες |
αλεύρι μαλακό |
2 ½ κούπες |
αλεύρι ολικής άλεσης |
2 κούπες |
νερό |
1 κ.γ. |
μαγιά ξηρή |
1 κ.γ. |
ζάχαρη |
1/2 κ.γ. |
αλάτι |
Εκτέλεση
Βάζoυμε σε μια λεκάνη τη μαγιά, τη ζάχαρη, και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό, μία κούπα από το αλεύρι ολικής και μία από το μαλακό αλεύρι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε, και αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος για 10΄.
Προσθέτουμε στη λεκάνη τα υπόλοιπα άλευρα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Αν είναι υγρή προσθέτουμε λίγο περισσότερο αλεύρι, αν είναι ξηρή υγραίνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε. Κόβουμε τη ζύμη σε 15 ίσα κομμάτια (βγαίνει 75 γρ. το κάθε κομμάτι).
Αλευρώνουμε ελαφρά μια επιφάνεια και ανοίγουμε ένα κομμάτι με τον πλάστη σε στρογγυλό ή ορθογώνιο σχήμα.
Βάζουμε την πρώτη τορτίγια στην τοστιέρα μέχρι να ψηθεί ελαφρώς (για 1'-2'). Ενώ ψήνεται, πλάθουμε την επόμενη.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ετοιμαστούν και οι 15 τορτίγιες. Τις αποθηκεύουμε σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο και τις χρησιμοποιούμε ως έχουν ή αφού τις ζεστάνουμε στην τοστιέρα ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
Αν δεν έχουμε τοστιέρα, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 20 εκ. Δεν χρειάζεται λάδι. Τοποθετούμε την πρώτη στρογγυλή πίτα, χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία (6/9) και ψήνουμε για 2'-3' μέχρι η επάνω επιφάνεια να αρχίσει να σχηματίζει φουσκάλες. Με μια ξύλινη σπάτουλα γυρνάμε την τορτίγια από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για ακόμα 1'-2'.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Μην τις ψήσεις πολύ γιατί θα σκληρύνουν. Είπαμε, φτιάχνουμε μαλακές τορτίγιες, και όχι νάτσος :) Φυσικά, αν θέλεις νάτσος μπορείς να τις κόψεις σε τρίγωνα και να τις ξεροψήσεις.
Μην ξεχάσεις...
Να κάνεις διπλή δόση αν έχεις παιδιά κοντά σου.
Οι τορτίγες αποτελούν τη βάση για ένα υγιεινό vegan σνακ για το σχολείο.
Ήξερες ότι...
Η λέξη τορτίγια (tortilla) σημαίνει «κεκάκι» ή «πιτούλα» στα ισπανικά.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Σαν συνοδευτικό με οποιοδήποτε dip, όπως την vegan τονοσαλάτα ή το χούμους.
Γεμιστή με τυρόκρεμα, διπλωμένη στα δύο, και τραγανά ψημένη στην τοστιέρα.
Ψήνοντάς τις λίγο ακόμα στην τοστιέρα ή στον φούρνο ώστε να γίνουν τραγανές.