Υλικά
280 ml |
χλιαρό νερό |
1 κ.σ. |
ζάχαρη |
2 φακελάκια |
μαγιά |
250 γρ. |
αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
250 γρ. |
αλεύρι ολικής άλεσης |
1 κ.γ. |
αλάτι |
3 κ.σ. |
ταχίνι |
5-6 κ.σ. |
σουσάμι |
για την επάλειψη |
|
100 ml |
νερό χλιαρό |
1 κ.σ. |
ζάχαρη |
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το νερό να είναι απλά χλιαρό και διαλύεις τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα φακελάκια μαγιάς, ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν, κι αφήνουμε στην άκρη 5' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε τα 2 άλευρα και προσθέτουμε το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση, προσθέτουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη, κι αρχίζουμε να ανακατεύεις με κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το νερό. Τέλος, προσθέτουμε το ταχίνι, ανακατεύουμε ξανά, και μεταφέρουμε σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, όπου αρχίζουμε να ζυμώνουμε για 5'-6' δημιουργώντας μια στρογγυλή μπάλα από ζυμάρι.
Βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα μεγάλο μπωλ, το σκεπάζουμε με μία πετσέτα, και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία ώρα.
Όταν φουσκώσει το ζυμώνουμε για λίγο ακόμη, και το χωρίζουμε σε 2 μεγάλα ή 4 μικρότερα κομμάτια. Απλώνουμε το κάθε κομμάτι σε επαναχρησιμοποιούμενη επιφάνεια σιλικόνης ή λαδόκολλα και το ανοίγουμε με τα χέρια μας στο οβάλ σχήμα της λαγάνας. Αφήνουμε τις λαγάνες σκεπασμένες να ξεκουραστούν πάλι, περίπου 30' για να φουσκώσουν ξανά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ετοιμάζουμε το ζαχαρόνερο νερό για την επάλειψη διαλύοντας τα 100 ml χλιαρό νερό με τη ζάχαρη.
Με το δάχτυλό μας πιέζουμε τις λαγάνες δημιουργώντας βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Τις μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνεις για 35' περίπου. Αν θέλουμε 5' πριν το τέλος του ψησίματος περνάμε λίγο ακόμη ζαχαρόνερο με το πινέλο.
Σερβίρουμε με ταραμοσαλάτα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα, καλούμε τους φίλους μας, και απολαμβάνουμε όλοι μαζί μία vegan Καθαρά Δευτέρα!
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Αφήσεις το ζυμάρι σου σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Ήξερες ότι...
Τα βαθουλώματα βοηθάνε τη λαγάνα να μην φουσκώσει σαν μπάλα καθώς ψήνεται.
Αυτή η λαγάνα είναι πολύ πλούσια σε Β1, Β2, Β3 & φυλλικό οξύ, καθώς και σίδηρο, μαγνήσιο, και (φυσικά) πρωτεΐνη.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Πασπαλίζοντας και με μαύρο σουσάμι.