Υλικά
1 κούπα |
χλιαρό νερό (35°C) |
1½ κ.σ. |
ξηρή μαγιά |
1 κούπα |
φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη |
8 κ.σ. |
ζάχαρη |
6 κ.σ. |
ελαιόλαδο |
1 κ.γ. |
αλάτι |
2 κ.γ. |
μαχλέπι, αλεσμένο |
½ κ.γ. |
σπόροι κάρδαμου, θρυμματισμένοι |
5 ½ κούπες |
αλεύρι σκληρό |
Για το γλάσο |
|
1 κούπα |
φυτικό γάλα |
4 κ.σ. |
ζάχαρη |
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέτουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και τα αφήνουμε για 10'.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Κατόπιν το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι, και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το γλάσο διαλύοντας τη ζάχαρη στο γάλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι που έχουμε βάλει σε μέτρια φωτιά (ή στον φούρνο μικροκυμάτων), χωρίς να το φέρουμε σε βρασμό.
Μόλις κρυώσει το μείγμα γάλακτος-ζάχαρης-λαδιού (να μην είναι πάνω από 35°C) το προσθέτουμε στο μεγάλο μπωλ με τη μαγιά. Μετά προσθέτουμε το αλάτι, το μαχλέπι, και το κάρδαμο. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, μία κούπα τη φορά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα και μετά με το χέρι μας (κρατάμε το ένα χέρι καθαρό μέχρι να τελειώσουμε με την προσθήκη του αλεύρου).
Μεταφέρουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με δύο χέρια για 5'-10'. Η ζύμη μας θέλουμε να είναι ελαστική αλλά και κάπως υγρή (δηλ. να "χύνεται").
Τοποθετούμε τη ζύμη ξανά στο μπωλ και την αφήνουμε, σκεπασμένη με μια πετσέτα, να ξεκουραστεί για μία ώρα.
Όταν περάσουν τα 60', ζυμώνουμε τη ζύμη για 1'-2' και στην συνέχεια την κόβουμε σε δύο ίσα κομμάτια. Κάθε κομμάτι θα γίνει ένα τσουρέκι. Μορφοποιούμε το πρώτο κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα. Κρατώντας το ένα άκρο άθικτο, χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψουμε το καρβέλι μας κατά μήκος σε τρία ίσα κορδόνια και να φτιάξουμε μια πλεξούδα. Κρύβουμε το τέλος της πλεξούδας κάτω από το τσουρέκι μας. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο κομμάτι.
Σκεπάζουμε τις πλεξούδες με πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30' ακόμα. Στα 25' ανάβουμε τον φούρνο στους 160°C για να προθερμανθεί.
[προαιρετικά: Αλείφουμε γλάσο στις πλεξούδες μας και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 10' πριν τις βάλουμε στον φούρνο.] Όταν προθερμανθεί ο φούρνος ψήνουμε τα τσουρέκια μας για 30'. Βγάζουμε τα τσουρέκια μας από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
[προαιρετικά: Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο μπορούμε να τα αλείψουμε πάλι με γλάσο.]
Τρώμε και απολαμβάνουμε! Το κάθε τσουρέκι βγάζει 10 κομμάτια.
Διατηρείται σε υφασμάτινη τσάντα ή πετσέτα για 3-4 ημέρες. Στο ψυγείο διατηρείται για μία εβδομάδα.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Χρησιμοποιήσεις αλεύρι από σκληρό σιτάρι. Στις διατροφικές πληροφορίες να γράφει τουλάχιστον 11 γρ. πρωτεΐνης στα 100 γρ. αλεύρου.
Ήξερες ότι...
Όσο πιο πολλές φορές βάλεις γλάσο, τόσο πιο σκουρόχρωμη (και πιο γλυκιά) θα βγει η κόρα τους.
Το τσουρέκι μας είναι πολύ χαμηλό σε ελεύθερα σάκχαρα. Τα διατροφικά περιέχουν και τη ζάχαρη του γλάσου.
Μία κούπα (240ml) σκληρό αλεύρι ζυγίζει περίπου 120 γρ. Για τη συνταγή θα χρειαστείς περίπου 660 γρ. αλεύρου.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Πλάσε το σε στρογγυλά ατομικά τσουρεκάκια, ό,τι πρέπει για ένα ελαφρώς γλυκό σνακ ή κέρασμα.
Αντικατάστησε το μισό αλεύρι με αλεύρι ολικής αλέσεως.