Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ |
|
2 κούπες |
νερό |
4 1⁄2 κούπες |
ζάχαρη λευκή |
1 ξυλάκι |
κανέλας |
4 |
γαρίφαλα |
2 πορτοκάλια |
την φλούδα τους |
2 κ.σ. |
μελάσσα από ρόδι |
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ |
|
6 πορτοκάλια ακέρωτα |
το ξύσμα τους & τον χυμό τους |
1 1⁄2 κούπα |
ελαιόλαδο |
2 κ.σ. |
μελάσσα |
1 κούπα |
νερό |
7 κ.σ. |
ζάχαρη άχνη |
1⁄2 κ.γ. |
γαρίφαλο τριμμένο |
3 κ.γ. |
κανέλα |
1⁄4 κ.γ. |
μοσχοκάρυδο τριμμένο |
2 πορτοκάλια ακέρωτα |
το ξύσμα τους |
1 κούπα |
σιμιγδάλι ψιλό |
2 κούπες |
αλεύρι ολικής |
6 κούπες |
αλεύρι μαλακό |
1 κ.γ. |
μαγειρική σόδα |
Για την διακόσμηση |
|
1 κούπα |
καρύδια |
Προετοιμασία
- Παίρνoυμε το ξύσμα από 6 πορτοκάλια. Στην συνέχεια τα στίβουμε για να πάρουμε τον χυμό τους και διατηρούμε το ξύσμα και τον χυμό στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε. Κρατάμε τις φλούδες από 2 πορτοκάλια για το σιρόπι.
- Φτιάχνουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία να βράσουν. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση, αφήνουμε για 2'-3', αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη.
- Ψιλοκόβουμε τα καρύδια με μαχαίρι ή στο μούλτι/blender.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Φτιάχνουμε τη ζύμη: Ρίχνουμε σε μια λεκάνη όλα τα υγρά υλικά, προσθέτουμε τα άλευρα και τα μπαχαρικά, και στο τέλος τη σόδα. Δεν ζυμώνουμε, απλώς ανακατεύουμε.
Πλάθουμε σε μακρόστενα μπισκότα, κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι, και τα τοποθετούμε στο ταψί. Θα βγουν περίπου 4 ταψιά, ανάλογα με το μέγεθος που θα τα πλάσουμε. Αν τα ψήσουμε σε δύο δόσεις, τότε θα χρειαστεί να σκεπάσουμε με μια πετσέτα το ζυμάρι ή τα ταψιά με τα άψητα μπισκότα ενώ βρίσκονται στην αναμονή.
Ψήνουμε για 15'-20'. Τα θελουμε να είναι τραγανά απ' έξω και υγρά μέσα. Το χρώμα τους θα είναι σκούρο λόγω του αλευριού ολικής, δεν είναι ένδειξη ότι είναι ψημένα. Στα 15' ελέγχουμε εάν είναι τραγανά, ανοίγοντας τον φούρνο, παίρνονας ένα, και κόβοντάς το στη μέση. Αν η μέση είναι σχεδόν στεγνή, είναι έτοιμα. Αν είναι υγρή, ψήνουμε 5' ακόμα.
Τα βγάζουμε από το ταψί (δεν χρειάζεται να κρυώσουν) και τα ρίχνουμε στο σιρόπι για 10''-20''. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Κόβουμε στη μέση το πρώτο, και βλέπουμε μέχρι πού έχει φτάσει το σιρόπι. Προσαρμόζουμε τον χρόνο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Αν τα θέλουμε γλυκά, τότε το σιρόπι θα πρέπει να έχει φτάσει έως τη μέση του μπισκότου. Αν τα θέλουμε άγλυκα, δεν χρειάζεται να υγραθεί και ο πυρήνας του μπισκότου.
Καθώς βγάζουμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Όταν γεμίσει η πιατέλα πασπαλίζουμε με καρύδια και λίγο σιρόπι. Συνεχίζουμε κάνοντας ορόφους.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Σκεπάσεις το ζυμάρι μέχρι να φτιάξεις όλη την ποσότητα.
Αν το ζυμάρι σου βγει σφιχτό να προσθέσεις νερό ή πορτοκαλάδα.
Μην ξεχάσεις...
Να πάρεις το ξύσμα πριν στύψεις τα πορτοκάλια.
Αν μείνει σιρόπι να το χρησιμοποιήσεις σε κρέπες αντί για σιρόπι αγαύης ή σαν γλυκαντικό σε συνταγές που χρησιμοποιούν σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.
Ήξερες ότι...
Σε μία κούπα νερό μπορούν να διαλυθούν το πολύ 420 γρ. ζάχαρης.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Χωρίς σιρόπι, σαν απλά μπισκότα για τον καφέ.