Υλικά
Απλό Χούμους |
|
3 κούπες (425 γρ.) |
ρεβίθια βρασμένα |
2 σκελίδες |
σκόρδο |
4-5 κ.σ. |
χυμό λεμονιού |
4-5 κ.σ. |
νερό ή ακουφάμπα |
2 κ.σ. |
ταχίνι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και λιπαρά) |
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΧΟΥΜΟΥΣ |
|
ελαφρώς καρυκευμένο χούμους |
|
1/4 κ.γ. |
τσίλι σε σκόνη |
1/4 κ.γ. |
κύμινο |
1/4 κ.γ. |
πάπρικα |
Χούμους με χαλαπένιος και καπνιστή πάπρικα |
|
1⁄2 κ.γ. |
καπνιστή πάπρικα |
2 κ.σ. |
πιπεριές χαλαπένιος |
1/4 κούπας |
κόλιανδρο φρέσκο |
Χούμους με φρέσκα μυρωδικά |
|
2 κ.σ. |
μαϊντανό |
1 κ.σ. |
άνηθο |
1 κ.σ. |
σχοινόπρασο |
Χούμους με ψητή κόκκινη πιπεριά |
|
1 |
πιπεριά κόκκινη |
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μπορούμε, ανάλογα με την σύσταση που θέλουμε να έχει το χούμους μας, να προσθέσουμε ακόμα λίγο νερό ή aquafaba.
Χούμους ελαφρώς καρυκευμένο: Μαζί με όλα τα υλικά προσθέτουμε στο μπλέντερ το τσίλι, το κύμινο και την πάπρικα, και ακολουθούμε τα βήματα της εκτέλεσης.
Χούμους με χαλαπένιο και καπνιστή πάπρικα: Μετά την πολτοποίηση, μεταφέρουμε το χούμους σε ένα μπωλ, προσθέτουμε την καπνιστή πάπρικα, τις πιπεριές χαλαπένιος ψιλοκομμένες και τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο, και ανακατεύουμε καλά.
Χούμους με φρέσκα μυρωδικά: Μετά την πολτοποίηση, μεταφέρουμε το χούμους σε ένα μπωλ, προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, και ανακατεύουμε καλά.
Χούμους με ψητή κόκκινη πιπεριά: Ψήνουμε μια ολόκληρη κόκκινη πιπεριά στον φούρνο στους 230°C για 10'-15' μέχρι να μαλακώσει. Όταν κρυώσει την τεμαχίζουμε και την προσθέτουμε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά.
Το σερβίρουμε σαν dip μαζί με ωμά λαχανικά ή πίτες ολικής άλεσης, ή το χρησιμοποιούμε σαν άλειμμα μέσα σε σάντουιτς ή σπιτικές τορτίγιες με ψητά λαχανικά.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Μεταφέρεις το χούμους σε αεροστεγές δοχείο. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Μην ξεχάσεις...
Όταν βράσεις τα ρεβίθια να κρατήσεις το νερό για το χούμους, αλλά και για σούπες και άλλες χρήσεις.
Να το αλείψεις σε τορτίγιες ή ψωμί και να το προσφέρεις ως σνακ για το σχολείο.
Ήξερες ότι...
Το χούμους θα βγει πιο αφράτο εάν πολτοποιήσεις τα ρεβίθια όταν είναι ζεστά.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Χωρίς το ταχίνι, για ακόμα χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Σε κάθε παραλλαγή μπορείς να προσθέσεις 1 κ.γ. γκαράμ μασάλα (garam masala) και να αναβαθμίσεις το χούμους σου.