Υλικά
2 λίτρα |
νερό |
1⁄2 κούπα |
αλεύρι ολικής |
1⁄2 κούπα |
διατροφική μαγιά |
1 κούπα |
άμυλο αραβοσίτου (κόρν φλάουρ) |
1/3 κ.γ. |
αλάτι |
1⁄2 κ.γ. |
μοσχοκάρυδο |
1⁄2 κ.γ. |
πιπέρι λευκό |
3 κ.σ. |
χυμό λεμονιού (προαιρετικά) |
1 κούπα |
νερό για μετά το μαγείρεμα |
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, προσθέτουμε όλα τα υλικά, και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ή ένα σύρμα. Όταν πήξει και μαζεύεται στην κουτάλα μπεσαμέλ πάχους περίπου μισού εκατοστού, είναι στη σωστή σύσταση και την κατεβάζουμε από την εστία.
Για να μπορέσουμε να την απλώσουμε πιο εύκολα, προσθέτουμε στην μπεσαμέλ σταδιακά νερό (1 κούπα ή λιγότερο, όσο χρειαστεί), και ανακατεύουμε ώστε να γίνει ελαφρώς πιο υδαρή.
Μικρά μυστικά
Ήξερες ότι...
Αν αντί για 1⁄3 κ.γ. βάλεις 1 κ.γ. αλάτι, τότε το νάτριο ανεβαίνει σε 4.541 mg ανά μερίδα. Αν όμως το υπόλοιπο φαγητό ειναι χαμηλό σε νάτριο, τότε συνολικά κάθε μερίδα θα έχει λίγο νάτριο, βλ. π.χ. το παστίτσιο με κιμά σπό ροζ φακές.