Vegan σε 4 κινήσεις
Είναι απλό. Αν πιστεύεις ότι πρέπει να σεβόμαστε τα ζώα, αν πιστεύεις ότι δεν πρέπει να προκαλείς πόνο και θάνατο όταν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, τότε απλώς σταματάς να χρησιμοποιείς ζώα ή προϊόντα που προέρχονται από αυτά στη ζωή σου. Με την πληθώρα επιλογών που έχουμε πλέον για διατροφή, ένδυση, υπόδηση, διασκέδαση, και γενικά για να ζήσουμε μια άνετη και καλή ζωή, το να γίνει κανείς vegan στην πράξη είναι πράγματι απλό. Αρκεί να το θελήσεις. Φυσικά, μετά το πρώτο βήμα, που είναι η απόφαση, υπάρχουν κάποια επόμενα βήματα, που θα σε βοηθήσουν να γίνεις γρήγορα, αλλά και να παραμείνεις, vegan.
Βήμα 1. Θεωρία
Καλές αποφάσεις είναι αυτές που έρχονται μετά από ενημέρωση. Η ενημέρωση γεννά τη γνώση, και η γνώση δίνει δύναμη. Ακόμα και αν μέσα σου ήδη νιώθεις ότι υπάρχει κάποια σοβαρή αλήθεια στην ιδέα του βιγκανισμού και νιώθεις την εσωτερική ανάγκη να γίνεις vegan τώρα, το να κατανοήσεις τη «θεωρία» θα βοηθήσει την απόφασή σου να ευδοκιμήσει και να μακροημερεύσει. Για παράδειγμα, μερικά θέματα που αξίζει να νιώθεις σίγουρος/η για την απάντηση είναι τα ακόλουθα:
- Έχουν τα (άλλα) ζώα δικαιώματα; Γιατί;
- Το δικαίωμα ενός δελφινιού στη ζωή του είναι σημαντικότερο από το δικαίωμα μίας κότας;
- Γιατί είναι λάθος να αφαιρέσω τη ζωή κάποιου, ακόμα και χωρίς αυτός να πονέσει ή να το καταλάβει;
- Η βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων στα εκτροφεία ή και στις αυλές σημαίνει ότι «σεβόμαστε» τα ζώα;
Μία γρήγορη αλλά ουσιαστική παρουσίαση όλων των σχετικών θεμάτων θα βρεις στα μικρά πεντάλεπτα βίντεο του Καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς της Νέας Υόρκης, Γκάρυ Φρανσιόν. Αυτά τα μικρά βίντεο έχουν ελληνικούς υπότιτλους και θα τα βρεις στην ενότητα «Thoughts of the day».
Ένα επίσης σημαντικό κείμενο είναι το «12 χρόνια» που αναδεικνύει την σημαντικότητα της στροφής της κοινωνίας μας στην vegan διατροφή ενόψει της περιβαλλοντικής κρίσης.
Η ενημέρωση είναι το σημαντικότερο βήμα -- τρέφεται από τις προϋπάρχουσες αξίες σου («σέβομαι τα ζώα»), δίνει σε αυτές σχήμα και μορφή, και ενδυναμώνει την πρόθεσή σου να εναρμονίσεις τις πράξεις σου με τις αξίες σου. Όλα τα άλλα βήματα είναι οι πρακτικές εκφράσεις της απόφασής σου.
Βήμα 2. Διατροφή
Η επόμενη απόφαση που θα χρειαστεί να πάρεις, είναι το τί θα φάς στο επόμενο γεύμα σου σε 1, 2, 3 ώρες. Χμμ… Οι vegan δεν καταναλώνουν προϊόντα που προέρχονται από ζώα όπως γουρούνια, αγελάδες, κότες και άλλα πτηνά, ψάρια, μαλάκια, οστρακοειδή, μέλισσες. Δεν καταναλώνουν αυγά, γαλακτοκομικά, μέλι, ζωικό λίπος, ή προϊόντα που τα περιέχουν.
Στην εποχή της αφθονίας που ζούμε, η ποικιλία πιάτων και τροφίμων που μπορείς να καταναλώσεις είναι τεράστια, τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταναλώνουμε ζώα και ζωικά παράγωγα για φαγητό. Η απόφασή σου για το τί θα φας γίνεται επίσης πιο εύκολη αν σκεφτείς πόσο υποφέρουν τα ζώα για την ανούσια γευστική απόλαυση των ανθρώπων.
Ένας απλός τρόπος για να κάνεις vegan την διατροφή σου είναι να εντοπίσεις όλα τα vegan φαγητά που ήδη απολαμβάνεις, και να χρησιμοποιείς αυτά για όσο καιρό αναζητάς παραλλαγές τους ή νέες συνταγές. Πειραματιζόμενος/η και χωρίς να το καταλάβεις, σε 1-2 εβδομάδες θα έχεις δοκιμάσει μια τεράστια ποικιλία vegan φαγητών και τροφίμων που ενώ σου άρεσαν δεν τους έδινες και πολλή σημασία έως τώρα -- και το πρόβλημά σου θα είναι τί να πρωτοφάς και όχι τί να φας. Ο στόχος σου είναι να υιοθετήσεις μια πολύχρωμη διατροφή στην οποία τα όσπρια και τα λαχανικά κατέχουν την κύρια θέση, και τα δημητριακά, τα φρούτα, και οι ξηροί καρποί κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την διατροφή σου. Επίσης, υπάρχει πληθώρα προϊόντων που έχουν παρόμοια γεύση και υφή με τα αντίστοιχα ζωικά και διευκολύνουν πολύ κόσμο στη μετάβασή τους προς την vegan διατροφή.
- Δες εδώ μερικά προϊόντα και μάρκες που προσφέρουν υποκατάστατα μπιφτεκιών, λουκάνικων, κ.λπ.
- Δες εδώ μερικά προϊόντα και μάρκες που προσφέρουν υποκατάστατα γαλακτοκομικών (ροφήματα, τυριά, γιαούρτια, παγωτά).
Εικόνα M4rtine | Pixabay
Μία άλλη λύση είναι να υιοθετήσεις τη vegan διατροφή σε δόσεις, όπως προτείνει, για παράδειγμα, η Vegan Mama:
- Να εστιάσεις μία εβδομάδα στα πρωινά που τρως (να τρως δηλ. μόνο vegan πρωινά, ανεξαρτήτως του τί τρως στα υπόλοιπα γεύματα),
- στη συνέχεια και για μία εβδομάδα να εστιάσεις στα μεσημεριανά,
- στη συνέχεια να εστιάσεις στα βραδυνά,
- και τέλος στα σνακ.
Με αυτήν τη στρατηγική δεν θα σου πάρει πάνω από 4 εβδομάδες για να μετατρέψεις εντελώς την διατροφή σου.
Βήμα 3. Ένδυση και υπόδηση, κοσμήματα, απορρυπαντικά, καλλυντικά
Οι vegan δεν χρησιμοποιούν υφάσματα με ίνες ή υλικά ζωικής προέλευσης. Το δέρμα (με τη γούνα του ή χωρίς), το μαλλί, το μετάξι, τα πούπουλα, είναι όλα υλικά που δεν είναι απαραίτητα για να έχουμε μια καλή ζωή. Στην εποχή που ζούμε υπάρχει πληθώρα επιλογών, κάποιες φθηνότερες από τα ζωικά, κάποιες πιο ακριβές. Στην επόμενη αγορά που θα χρειαστεί να κάνεις αναζήτησε υφάσματα και ρούχα από βαμβάκι, λινάρι, κλωστική κάνναβη ή συνθετικές ίνες, και αντικείμενα που να μην προέρχονται από ζώα (π.χ. κόκκαλο).
Για τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης και περιποίησης σπιτιού δεν είναι απαραίτητο να αναγνωρίζεις όλα τα συστατικά που υπάρχουν στις ετικέτες. Τα πιστοποιημένα vegan προϊόντα στην αγορά γίνονται συνεχώς περισσότερα και έτσι γίνεται εύκολο να αγοράσεις ένα vegan προϊόν στην θέση κάποιου που τελειώνει.
- Δες εδώ μερικά προϊόντα και μάρκες για πιστοποιημένα vegan καλλυντικά και απορρυπαντικά.
Βήμα 4. Άλλες δραστηριότητες
Οι vegan δεν χρησιμοποιούν ζώα για διασκέδαση, ευχαρίστηση, ή άλλους σκοπούς. Δεν δίνουν χρήματα σε τσίρκο, ενυδρεία, ζωολογικούς κήπους, παραστάσεις με ζώα (ακόμα και αν προωθούνται ως «εκπαιδευτικές»), σε φάρμες που εκτρέφονται ζώα με σκοπό την οικονομική αξιοποίηση των ζώων (π.χ. για να τα χαϊδεύουν τα παιδιά ή να τα πηγαίνουν βόλτα) ή των προϊόντων τους (π.χ. για να τα αγοράζουν ή να τα καταναλώνουν οι επισκέπτες). Με τόσες επιλογές που έχουμε για να ψυχαγωγηθούμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιούμε ζώα για ψυχαγωγία.
Εικόνα Free-Photos | Pixabay
Βήμα 5. Τέλος… συζήτησε την απόφασή σου
Εφόσον έχεις πάρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και έχεις ενεργήσει προς την κατεύθυνση των καταναλωτικών σου αντικαταστάσεων θα χρειαστεί ενδεχομένως να εξηγήσεις στην οικογένεια και σε φίλους το σκεπτικό σου. Θυμήσου ότι πριν λίγο καιρό ήσουν εκεί που βρίσκονται. Εξήγησε τα κίνητρά σου, δίνοντας έμφαση στις αξίες που έχετε κοινές παρά στις διαφορετικές (πλέον) συμπεριφορές σας. Δεν είναι ανάγκη να ξέρεις τα πάντα σε θέματα νομικής και φιλοσοφίας, βιολογίας και ιατρικής (κ.λπ.) για να μπορείς να απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις. Αρκεί μόνο να εξηγήσεις πόσο όμορφα νιώθεις με την απόφασή σου και να δείξεις διαθέσιμος/η να βοηθήσεις άλλους όταν και εάν σου ζητηθεί.
Εάν η απόφαση έχει ληφθεί σε επίπεδο οικογένειας και έχεις παιδί, θα χρειαστεί να εξηγήσεις την απόφασή σου στους εκπαιδευτικούς του παιδιού και να συζητήσεις μαζί τους τρόπους ώστε το σχολείο να μπορέσει να υποστηρίξει έμπρακτα και να διαχειριστεί με επιτυχία την διαφορετική διατροφή του παιδιού αλλά και τις διαφορετικές αξίες της οικογένειάς σας. Η ομάδα Χορτοφάγοι γονείς | Vegan parents στο Facebook είναι μια καλή κοινότητα για να συζητήσεις τυχόν απορίες σου για τέτοια θέματα.
Η Vegan Times σε καλωσορίζει στο συναρπαστικό ταξίδι της συνειδητής κατανάλωσης που ξεκινά με την απόφασή σου να γίνεις vegan.
Εικόνα Denise Husted | Pixabay
Σημείωση: Η 1η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως η παγκόσμια ημέρα καθαρής χορτοφαγίας.
Ο vegan τρόπος είναι εύκολος και απλός στην εφαρμογή του ενώ προσφέρει μόνο οφέλη στον εαυτό μας, στα ζώα, στο περιβάλλον. Είναι δίκαιος και γίνεται πράξη.
Ανακάλυψέ τον.