Ο σκύλος μου είναι vegan (βίγκαν)
Οι σκύλοι και οι γάτες είναι τα ζώα που, περισσότερο από όλα, εδώ και χιλιάδες χρόνια φροντίζουμε και ζούμε μαζί τους.
Στην εποχή μας, αυτά τα ζώα δεν έχουν πουθενά φυσικό περιβάλλον – ούτε στις πόλεις, ούτε στην εξοχή. Προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που ανήκει στους ανθρώπους. Δεν μπορούν να ζήσουν αυτόνομα, να βρουν τροφή στο περιβάλλον, εκτός κι αν είναι από τα σκουπίδια μας. Η ζωή τους στον δρόμο, αν δεν βρίσκονται σε κάποια φιλική γειτονιά όπου να τους προσφέρουν οι άνθρωποι τροφή και νερό, είναι αδύνατη. Οι γάτες, αν και κυνηγούν όταν έχουν ευκαιρία, τα θηράματα που μπορούν να βρούνε, ειδικά στις πόλεις, είναι πολύ περιορισμένα για να καλύψουν την ανάγκη τους για φαγητό. Ευτυχώς για αυτά τα ζώα, πολλοί άνθρωποι τα αγαπούν, τα υιοθετούν και τους προσφέρουν τροφή, στέγη και ιατρική περίθαλψη. Βέβαια, δεν είναι όλα το ίδιο τυχερά στο να βρούνε σπίτι. Επίσης, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για προσωπικό τους όφελος ως φύλακες ή στο κυνήγι, όπως επίσης και αυτοί που δεν τα σέβονται και τα ταλαιπωρούν με διάφορους τρόπους.
Οι βίγκαν όταν υιοθετούν ζώα, συνήθως τους δίνουν φυτικές τροφές, όπως άλλωστε δίνουν στα παιδιά τους, και τρώνε και οι ίδιοι. Κάποιοι άνθρωποι ίσως να νοιώθουν ανασφάλεια να κάνουν κάτι τέτοιο για την υγεία του αγαπημένου τους ζώου, ενώ κάποιοι άλλοι ίσως να το βρίσκουν αφύσικο και συνεπώς λάθος.
Πόσο φυσική είναι η φυτοφαγική διατροφή για τον σκύλο; (είναι ενάντια στη φύση τους αυτό;)
Οι σκύλοι, ζώντας για χιλιάδες χρόνια κοντά στους ανθρώπους και τρώγοντας το φαγητό και τα αποφάγια τους, είναι παμφάγα ζώα (όπως και ο άνθρωπος, δεν είναι απαραίτητο να τρώνε τρόφιμα ζωικής προέλευσης για να έχουν καλή υγεία). Θα φάνε με όρεξη πολλές φυτικές τροφές, όπως ρύζι, ζυμαρικά, βραστά λαχανικά και όσπρια, τα οποία μόνο ωφέλιμα είναι για την υγεία τους. Έτσι, αν κοιτάξουμε ακόμα και τις τροφές του εμπορίου, θα δούμε στα συστατικά, ότι εκτός από κρέας περιέχουν δημητριακά, λαχανικά, ή και πρόσθετες φυτικές ίνες. Ακόμα και όσοι μαγειρεύουν για τον σκύλο τους δεν του δίνουν σκέτο κρέας. Άρα σίγουρα είναι στη φύση τους να τρώνε αρκετές φυτικές τροφές.
Πηγή εικόνας: Karsten Winegeart | Unsplash
Πλέον, οι βίγκαν σκύλοι σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πάρα πολλοί. Έχουν φυσιολογική ζωή, χωρίς προβλήματα υγείας από την διατροφή τους, είναι δραστήριοι και φτάνουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Η αγορά των τροφών κατοικιδίων αναμένεται να είναι 75 δις δολλάρια (περ. 62 δις ευρώ) το 2021, ενώ σε πρόσφατη έρευνα σε δείγμα ανεπτυγμένων χωρών, το ποσοστό των βίγκαν φροντιστών κατοικιδίων είναι περίπου 6%, δηλ. μεγαλύτερο από το ποσοστό των βίγκαν στον γενικό πληθυσμό των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Επίσης, 35% των φροντιστών που δεν προσφέρουν βίγκαν διατροφή στα κατοικίδιά του ενδιαφέρονται να αλλάξουν την διατροφή των κατοικιδίων τους σε φυτική [1].
Γιατί όμως μας απασχολεί τόσο η φύση τους;
Αν είναι τόσο σημαντική η διατροφή των σκύλων για να μην απομακρύνονται από τη φύση, γιατί δεν είναι και όλα τα υπόλοιπα; Είναι φυσικό να μένουν στο διαμέρισμά μας; Να κοιμούνται στο κρεβάτι μας ή στον καναπέ μας; Να ταξιδεύουν μαζί μας με το αυτοκίνητό μας; Να κάνουν μπάνιο με σαμπουάν; Μπορεί όλα αυτά να μην υπάρχουν στη φύση, αλλά είναι επόμενο να γίνονται όταν υιοθετούμε έναν σκύλο. Αφού οι σκύλοι δεν μπορούν να ζήσουν στη φύση και γίνονται μέλη της οικογένειάς μας, είναι λογικό να ακολουθούν τις όποιες συνήθειές μας, εφόσον κι εμείς σεβόμαστε τις ανάγκες τους (βόλτες, παιχνίδι, φαγητό, κ.λπ.). Εκ των πραγμάτων λοιπόν, αυτά τα ζώα δεν ζουν και τόσο “φυσικά”. Είναι εξίσου λογικό να ισχυριστεί κανείς ότι η φύση του σκύλου σήμερα είναι να ζει μαζί με τους ανθρώπους, επειδή εξαρτάται από αυτούς. Πάντως, αφού ο σκύλος μου δεν κυνηγάει για να φάει, είναι παράλογο και αφύσικο να εκτρέφω εγώ ζώα για να τον ταΐζω ώστε να είναι πιο κοντά στην “φύση” του. Δεν είναι;
Η ζωή για τα ζώα που γίνονται τροφή δεν είναι καθόλου φυσική
Αν μας απασχολεί η ζωή, η ευτυχία, και η υγεία του αγαπημένου μας σκύλου θα ήταν λογικό να επεκτείνουμε την αγάπη μας και να μας απασχολεί τουλάχιστον και η ζωή των άλλων ζώων (αν όχι και η ευτυχία και η υγεία τους): αυτών που βρίσκονται στα σφαγεία, στα κρεοπωλεία, στις κονσέρβες και στα σακιά ξηρής τροφής που αγοράζουμε για να ταΐσουμε τους σκύλους μας. Αν μας απασχολεί η φυσικότητα της ζωής του αγαπημένου μας σκύλου, εξίσου θα πρέπει να σκεφτούμε ότι το περιβάλλον που ζουν (για όσο ζουν) αυτά τα άλλα ζώα, τα κοτόπουλα, τα γουρούνια, τα μοσχάρια, τα αρνιά, ακόμα και τα ψάρια στα ιχθυοτροφεία είναι εντελώς αφύσικο. Η φύση τους δεν είναι η εκτροφή. Επίσης, δεν έχουν καμία ευκαιρία να σωθούν όπως θα είχαν αν ζούσαν ελεύθερα στη φύση και τα κυνηγούσε ένα σαρκοφάγο ζώο.
Το να νοιαζόμαστε μόνο για κάποια είδη ζώων είναι σπισισμός (speciesism). Σπισισμός σημαίνει ότι κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των ειδών: ξεχωρίζουμε κάποια ζώα και τα κάνουμε φίλους μας και μέλη της οικογένειάς μας, ενώ άλλα τα καταδικάζουμε ως τροφή μας. Είναι άδικο για τα είδη που καταδικάζουμε και μάλιστα χωρίς να είναι πραγματική ανάγκη. Κι αφού έχουμε την ικανότητα να αγαπήσουμε και να συνδεθούμε με κάποια είδη ζώων θα μπορούσε να είναι εύκολο να νοιώσουμε κάτι και για τα υπόλοιπα είδη.
Πόσο εύκολο είναι για τον σκύλο να είναι βίγκαν;
Ορισμένα ζώα είναι πιο δύσκολα και εκλεκτικά στις γεύσεις, ενώ άλλα τρώνε σχεδόν τα πάντα με ευχαρίστηση. Σίγουρα παίζει ρόλο πώς έχουν μάθει, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι μπορούν σιγά σιγά να προσαρμοστούν σε αλλαγές. Οι σκύλοι που τρώνε από τα φαγητά των ανθρώπων τους, έχουν ήδη μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων και τους αρέσουν τροφές όπως τα μακαρόνια, το ρύζι, ή τα λαδερά. Αν κάποιος θέλει να μαγειρεύει φυτοφαγικά για τον σκύλο του, θα πρέπει να προσφέρει ποικιλία από φυτικές τροφές: όσπρια, δημητριακά, και λαχανικά.
Υπάρχουν επίσης στο εμπόριο έτοιμες βίγκαν τροφές για σκύλους, μελετημένες και ισορροπημένες για να μην ανησυχούμε αν είναι πλήρης η διατροφή τους. Μπορούμε φυσικά να συνδυάσουμε το μαγειρεμένο φαγητό με την έτοιμη τροφή, ανάλογα με το τί βολεύει τον καθένα.
Πηγή εικόνας: Thewonderalice | Unsplash
Να σημειώσουμε ότι αν θέλουμε να δίνουμε χορτοφαγική τροφή σε γάτα θα πρέπει να δίνουμε του εμπορίου, διότι είναι δυσκολότερο να καλύψουμε τις διατροφικές της ανάγκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιες φορές να τρώει και μαγειρευτά φαγητά ή ότι δεν μπορούμε να προσθέτουμε κάποιο βίγκαν συμπλήρωμα στο φαγητό που της μαγειρεύουμε. Φαίνεται πάντως ότι και οι γάτες που σιτίζονται με βίγκαν τροφές είναι τουλάχιστον εξίσου υγιείς με εκείνες που σιτίζονται με ζωικές τροφές [2].
© Vegan Times 27-06-2021
Πηγές
Main picture credits to Thodoris Delbederis
[1] S. A. S. Dodd, N. J. Cave, J. L. Adolphe, A. K. Shoveller, and A. Verbrugghe, “Plant-based (vegan) diets for pets: A survey of pet owner attitudes and feeding practices,” PLOS ONE, vol. 14, no. 1, p. e0210806, Jan. 2019, doi: 10.1371/journal.pone.0210806.
[2] S. A. S. Dodd, C. Dewey, D. Khosa, and A. Verbrugghe, “A cross-sectional study of owner-reported health in Canadian and American cats fed meat- and plant-based diets,” BMC Veterinary Research, vol. 17, no. 1, p. 53, Jan. 2021, doi: 10.1186/s12917-021-02754-8.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να εναρμονίσουν την καθημερινότητά τους με τις αξίες τους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι τα ζώα αποτελούν πρόσωπα και όχι πράγματα, ότι η αξία κάθε ενός από αυτά είναι ηθική και όχι χρηματική. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον το μέλλον των ζώων να προδιαγράφεται από τις συνήθειες, την γεύση, την ευκολία, την παράδοση.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να προστατεύσουν τα ζώα, όλα τα ζώα, στα αλήθεια και για πάντα.