… για πρωινό ή σνακ
Φρούτα, νιφάδες βρώμης (πόριτζ) με φρούτα και ξηρούς καρπούς, ψωμάκι ολικής με ταχίνι / φυστικοβούτυρο / άλλο βούτυρο καρπών, κάστανα ή καρύδια με κουβερτούρα, τηγανίτες ολικής, ψωμάκι με αβοκάντο και ντομάτα, ρεβιθομελετάκια, μπανανοτηγανίτες ρεβιθάλευρου, scrambled tofu ψωμάκι με χούμους ή τυροσώς, ωμά λαχανικά σε στικς (αγγούρι, καρότο) με μαγιονέζα από φασόλια βραστά ή ψητά λαχανικά (καλαμπόκι, μπρόκολο, κουνουπίδι κ.λπ.), κρακεράκια ρεβιθιού, αραβική πίτα με σως και λαχανικά, παγωτάκι από φρούτα, γιαούρτι σόγιας, αλμυρό μάφιν με λαχανικά, λίγο (ή πολύ) από το κυρίως γεύμα.
… για κυρίως γεύμα
τα παραδοσιακά
Αρακάς με πατάτες, φασολάκια, φακές, ρεβίθια, γεμιστά, μπριάμ, μανιτάρια στο φούρνο με πατάτες, πίτσα με λαχανικά, σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, σπανακόπιτα, μανιταρόπιτα και λοιπές πίτες, φάβα, μαυρομάτικα με σπανάκι και ρύζι αναφλοίωτο, γίγαντες στο φούρνο, αγκινάρες αλά πολίτα, ροβίτσα με πατάτες, μπάμιες (ή και όχι), φασολάδα με λαχανικά, κουκιά με σέσκουλα, ντολμαδάκια, οσπριάδα, πρασόρυζο, φαλάφελ.
Εικόνα: M4rtine | Pixabay
τα πειραγμένα (υγιεινές vegan εκδοχές παραδοσιακών πιάτων – υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο διαδίκτυο)
μακαρόνια ολικής με κιμά λαχανικών/οσπρίων, vegan παστίτσιο, κανελόνια με ροζ φακές, λαζάνια με σπανάκι και φασόλια, κεφτεδάκια ή μπιφτέκια οσπρίων, πατάτες γιαχνί με ροζ φακές, ανοιχτές εύκολες «πίτες» στην βίγκαν εκδοχή (μισίντα, μπατζίνα, κ.λπ.), γιουβαρλάκια φακής ή ρεβιθιών, σουτζουκάκια, mac n’ cheez, παπουτσάκια, vegan μουσακάς, λαχανοντολμάδες, γιουβέτσι μανιταριών, γιουβέτσι λαχανικών, βίγκαν μαγειρίτσα, αλμυρές τάρτες.
Εικόνα: Nick Bondarev | Pexels
τα γκουρμέ
ριζότο μανιταριών, νιόκι, κολοκυθόσουπα ή καροτόσουπα βελουτέ, ταχινόσουπα, tofu burgers με πατάτες φούρνου σαν τηγανιτές, ροζ φακές με κινόα, φέτες από ψητό κουνουπίδι, φαγόπυρο, μακαρόνια πέστο, κινόα με ψητά λαχανικά, μπιφτέκια από ρεβίθια και γλυκοπατάτα γαρνιρισμένο με καστανό ρύζι, ριζότο με σπαράγγια, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα ή ωμά σέσκουλα, εθνικά φυτοφαγικά πιάτα…
Εικόνα: Silviarita | Pixabay
οι σαλάτες
χόρτα, βλήτα, παντζάρια, σέσκουλα, μπρόκολο/κουνουπίδι, φύτρα, αγγουροντομάτα, βραστά λαχανικά, οσπριοσαλάτες, καροτολαχανοσαλάτα, ωμά πράσινα φυλλώδη για τα λίγο μεγαλύτερα (σπανάκι, κέιλ, ε και μαρούλι!)
Εικόνα: Jill Wellington | Pexels
Η Τατιάνα Τζαναβάρα είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, απόφοιτος του ΕΜΠ. Η διπλωματική της είχε θέμα τους αστικούς βιότοπους. Μαζί με τον σύντροφό της διατηρούν αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα και μεγαλώνουν δύο vegan παιδιά. Είναι συνδιαχειρίστρια στην ομάδα Χορτοφάγοι Γονείς | Vegan Parents που έχει ως στόχο την παροχή τεκμηριωμένης ενημέρωσης και υποστήριξης σε οικογένειες που κάνουν την μετάβαση.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να εναρμονίσουν την καθημερινότητά τους με τις αξίες τους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι τα ζώα αποτελούν πρόσωπα και όχι πράγματα, ότι η αξία κάθε ενός από αυτά είναι ηθική και όχι χρηματική. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον το μέλλον των ζώων να προδιαγράφεται από τις συνήθειες, την γεύση, την ευκολία, την παράδοση.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να προστατεύσουν τα ζώα, όλα τα ζώα, στα αλήθεια και για πάντα.