Vegan Γλωσσάρι

Ετικέτες τροφίμων

Οι ετικέτες των τροφίμων περιέχουν πληροφορίες για τα συστατικά και την διατροφική ανάλυση του τροφίμου. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι χρήσιμες για την αξιολόγηση ενός τροφίμου.

Με βάση τα συστατικά, μπορούμε να κάνουμε την πιο απλή αλλά ταυτόχρονα την πιο σημαντική αξιολόγηση του τροφίμου. Αν στα συστατικά του τροφίμου περιέχονται ελεύθερα σάκχαρα, απομονωμένα λίπη (φυτικά ή ζωικά), ζωικά προϊόντα, ή αλάτι τότε το τρόφιμο αυτό καλύτερα να μπει στη λίστα των «υπό αναζήτηση υποκατάστατου». Με βάση αυτήν την αξιολόγηση μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιλογές των τροφίμων που βάζουμε στο καλάθι μας αυξάνοντας τα πλήρη (μη επεξεργασμένα) φυτικά τρόφιμα και μειώνοντας τα ζωικά και τα επεξεργασμένα.

Όμως, και τα επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα μπορεί να είναι μέρος της βελτίωσης μιας ανεπαρκούς διατροφής, υποκαθιστώντας πιο ανθυγιεινές επιλογέςΈτσι, μια άλλη αξιολόγηση που μπορούμε να κάνουμε είναι μέσω του πίνακα διατροφικής ανάλυσης. Σε αυτό το πλαίσιο, εάν θέλουμε να αξιολογήσουμε ένα επεξεργασμένο φυτικό τρόφιμο, τότε οι διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες μπορούν να μας δείξουν πόσο μακριά βρίσκεται το τρόφιμο από το ιδανικό και να βοηθήσουν σε έναν πιο ολιστικό σχεδιασμό της διατροφής, αν και χρειάζονται κάποιοι υπολογισμοί.

Παραδείγματα: 

  • Αν έχω να διαλέξω μεταξύ δύο ψωμιών που και τα δύο περιέχουν λίπη ή έλαια και αλάτι, θα αποτελέσει βελτίωση να προτιμήσω αυτό που έχει χαμηλότερο % θερμίδων από λίπος ή/και νάτριο. 
  • Αν έχω να διαλέξω μεταξύ δύο φυτικών ροφημάτων, θα αποτελέσει βελτίωση να προτιμήσω αυτό με το χαμηλότερο % θερμίδων από ελεύθερα σάκχαρα ή/και από κορεσμένο λίπος.  
  • Αν έχω να διαλέξω μεταξύ δύο κέικ, θα αποτελέσει βελτίωση να προτιμήσω αυτό με το χαμηλότερο % θερμίδων από κορεσμένο λίπος ή/και ελεύθερα σάκχαρα. 

Βλ. επίσης λήμματα «Λίπος και κορεσμένο λίπος», «Ελεύθερα σάκχαρα», «Νάτριο», «Πλήρη τρόφιμα».