Vegan Γλωσσάρι

Μελάσα

Η μελάσα είναι μία γλυκαντική ουσία που φτιάχνεται από ζαχαροκάλαμο ή από ζαχαρότευτλα. Είναι παχύρευστη και έχει σκούρο χρώμα. Η πυκνότητα, η γεύση, και η ποσότητα της ζάχαρης που περιέχει εξαρτώνται από την επεξεργασία του φυτού και της μελάσας μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Όλες οι θερμίδες της κατηγοριοποιούνται ως ελεύθερα σάκχαρα.

Παράγεται από τον βρασμό πολτοποιημένων ζαχαροκάλαμων ή ζαχαρότευτλων. Με τον βρασμό η ζάχαρη κρυσταλλώνει και διαχωρίζεται από το σιρόπι που είναι η μελάσα. Το πρώτο σιρόπι περιέχει περισσότερη ζάχαρη. Για να παραχθεί η γνωστή σκουρόχρωμη μελάσα που έχει πιο πικρή γεύση και είναι πιο παχύρευστη χρειάζονται τρεις βρασμοί όπου αφαιρείται περισσότερη ζάχαρη από το τελικό προϊόν.

Υπάρχει και η μελάσα ροδιού (ή πετιμέζι) που φτιάχνεται από τον βρασμό των ροδιών (ή σταφυλιών). Πρώτα πολτοποιούνται τα φρούτα, μετά ο χυμός περνιέται από σήτα και βράζει μέχρι να παραμείνει περίπου το ¼ του αρχικού όγκου του χυμού.