Πλήρη τρόφιμα (whole foods)
Πλήρη (whole) αποκαλούνται τα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά στην αρχική τους μορφή, όπως είναι τα ολόκληρα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, και οι σπόροι. Πλήρη τρόφιμα αποκαλούνται τα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία· όμως η άλεση πλήρων δημητριακών καθώς και η αποξήρανση ολόκληρων φρούτων μπορούν να αποτελέσουν αποδεκτές επεξεργασίες. Επίσης, κάθε μορφή μαγειρέματος εκτός από το τηγάνισμα αποτελεί αποδεκτή επεξεργασία των πλήρων τροφίμων.
Ορισμένα επεξεργασμένα προϊόντα μπορεί επίσης να θεωρηθούν πλήρη: Είδη αρτοποιίας που περιέχουν μόνο άλευρα από πλήρη δημητριακά, ζυμαρικά από πλήρη δημητριακά ή άλευρα οσπρίων, ελιές, ζάχαρη από χουρμάδες, ολόκληρα αποξηραμένα φρούτα, πιάτα που συντίθεται από αποξηραμένα λαχανικά, όσπρια κ.τ.λ. Τρόφιμα που ΔΕΝ θεωρούνται πλήρη είναι το λευκό αλεύρι, το λευκό (αποφλοιωμένο) ρύζι, τα απομονωμένα λίπη και έλαια (π.χ. λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, κ.λπ.), η ζάχαρη, η μελάσα, η αγαύη, τα σιρόπια, οι χυμοί φρούτων, τα απομονωμένα μόρια τροφίμων (πρωτεΐνες, άμυλα, λιπαρά οξέα, ίνες, κ.λπ.).
Μία διατροφή με πλήρη φυτικά τρόφιμα (whole foods plant based diet - WFPBD) απαρτίζεται από πλήρη τρόφιμα και πιάτα που συντίθενται μόνο από πλήρη τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Η διατροφή με πλήρη φυτικά τρόφιμα τεκμηριώνεται και υποστηρίζεται από οργανισμούς όπως: T Colin Campbell Center for Nutrition Studies, Nutrition Facts, Physicians Committee for Responsible Medicine, College of Lifestyle Medicine, και γιατρούς όπως Dean Ornish, Neal Barnard, Caldwell Esselstyn, John McDougall, Michael Klaper, Robert Ostfeld, Garth Davis, Sofia Pineda Ochoa, Kim Williams, κ.ά.
Πιάτα και σιτηρέσια συμβατά με την whole food διατροφή είναι εκείνα που συντίθενται από οποιονδήποτε συνδυασμό οσπρίων, λαχανικών, δημητριακών (π.χ. ρυζιού, σιταριού, κριθαριού), ξηρών καρπών, φρούτων, αρωματικών βοτάνων, μπαχαρικών. Από τα πιάτα αυτά απουσιάζουν τα ελεύθερα σάκχαρα, τα απομονωμένα λίπη και έλαια, τα απομονωμένα μόρια (πρωτείνης, λίπους).