Τέμπε | Tempeh
Το tempeh (ή tempe) είναι ένα προϊόν που παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση με την χρήση του μύκητα Rhizopus oligosporus ή Rhizopus oryzae. Με μια φυσική καλλιέργεια τα φασόλια σόγιας ενώνονται και γίνονται ένα ενιαίο συμπαγές κομμάτι στο οποίο τα φασόλια σχεδόν δεν διακρίνονται. Έχει ευχάριστο άρωμα που θυμίζει μανιτάρια.
Το tempeh μπορεί να παρασκευαστεί και από άλλα όσπρια, όπως ρεβίθια, αλλά και από δημητριακά όπως ρύζι ή και σπόρους όπως σουσάμι.
Μπορεί να μαγειρευτεί στον ατμό, να ψηθεί, ή και να μαριναριστεί πριν το μαγείρεμα.
Λόγω των οσπρίων έχει μεγάλη θρεπτική αξία, όπως επίσης και γιατί είναι whole food, δηλαδή έχει ελάχιστη επεξεργασία.