Vegan Γλωσσάρι

Θρεπτική πυκνότητα (nutrient density)

Υπολογίζεται διαιρώντας την περιεκτικότητα σε ένα θρεπτικό συστατικό ενός τροφίμου (π.χ. μίας ντομάτας, 100 γραμμαρίων πράσων) με τις θερμίδες του και πολλαπλασιάζοντας με 100.

Παραδείγματα:

  • Η θρεπτική πυκνότητα ντομάτας σε σίδηρο είναι (0,22mg/20cal) x 100 = 1,1mg σιδήρου ανά 100 θερμίδες.
  • Η θρεπτική πυκνότητα των πράσων σε ασβέστιο είναι (62mg/88cal) x 70mg = 70mg ασβεστίου ανά 100 θερμίδες. 

Αν ανάγουμε τη θρεπτική πυκνότητα με βάση τον αριθμό θερμίδων που θέλουμε να λαμβάνουμε, τότε μπορούμε να καταλάβουμε ποια τρόφιμα μας βοηθούν περισσότερο να καλύψουμε τις απαιτήσεις μας σε θρεπτικά συστατικά.

Για παράδειγμα, έστω ότι θέλουμε να λαμβάνουμε 1.800 θερμίδες ημερησίως.

  • Ο σίδηρος που περιέχουν 1.800 θερμίδες από πράσα είναι 1,1 x 18= 19,8mg.
  • Το ασβέστιο που περιέχουν 1.800 θερμίδες από ντομάτες είναι 70 x 18= 1.260mg.

Έτσι λοιπόν γνωρίζουμε ότι αν αυξήσουμε τις ντομάτες και τα πράσα στη διατροφή μας θα αυξήσουμε τη διατροφική πρόσληψη (μεταξύ άλλων) σιδήρου και ασβεστίου.

Τα τρόφιμα που περιέχουν λίγες θερμίδες από λίπη, έλαια, ή/και ελεύθερα σάκχαρα έχουν υψηλή θρεπτική πυκνότητα.

Ένα παράδειγμα χρήσης της θρεπτικής πυκνότητας υπάρχει στο παρακάτω άρθρο για τα ωμέγα 3.