Vegan Παγωτά: Η μαγεία του καλοκαιριού

Όταν κανείς γίνεται βίγκαν, μπορεί να νομίζει ότι θα στερείται γνώριμες γεύσεις. Όμως, η πραγματικότητα διαψεύδει: Όπως και όλα τα vegan γλυκά, που είναι γευστικά υπέροχα, το ίδιο ισχύει και για τα παγωτά.

Vegan Διατροφή + Υγεία
16/03/2022
4' ανάγνωση

Οι επιλογές πλέον είναι πολλές. Μπορούμε να βρούμε vegan παγωτό σε διάφορα μικρά και μεγάλα καταστήματα και σε περίπτερα. Μπορούμε να βρούμε οικογενειακές συσκευασίες αλλά και ατομικά. Από τα παγωτά αυτά απουσιάζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οποιοδήποτε άλλο συστατικό ζωικής προέλευσης.

Από τί παράγεται ένα vegan παγωτό;

Η ποικιλία των πρώτων υλών των vegan παγωτών ακολουθεί την ποικιλία των πρώτων υλών των φυτικών ροφημάτων. Να μερικά ενδεικτικά υλικά που χρησιμοποιούνται σαν βάση για παγωτά:

  • Αμύγδαλα
  • Φασόλια σόγιας
  • Καρύδα
  • Κάσιους
  • Βρώμη
  • Αρακάς
  • Αβοκάντο
  • Κινόα

… και η λίστα συνεχώς επεκτείνεται.

Εικόνα: Silviarita | Pixabay

Τί δεν περιέχεται στα vegan παγωτά;

Ένα vegan παγωτό δεν περιέχει, μεταξύ άλλων:

  • Μητρικό γάλα από άλλα ζώα (αγελάδες, κατσίκες, κ.λπ.) και παράγωγά του όπως κρέμα, καζεΐνη, λακτόζη, ορό γάλακτος, κ.ά.
  • Λιπαρά οξέα που μπορεί να είναι ζωικής προέλευσης (Ε430-436, E470-E475, κ.ά.)
  • Ζελατίνη
  • Χρωστικές ζωικής προέλευσης (π.χ. κόκκινο καρμίνιο Ε120)

Ποια είναι τα vegan πιστοποιημένα παγωτά;

Παραθέτουμε παρακάτω τα πιστοποιημένα vegan παγωτά της ελληνικής αγοράς και σε παρένθεση τον φορέα πιστοποίησης του κάθε παγωτού.

Ben & Jerry’s (Vegan Action)
Cornetto Vegan από την Algida (EVU)
Magnum Vegan (EVU) (αναμένονται στην Ελλάδα)
Swedish Glace (EVU)
Quinua Real (Vegan Society)
Valsoia (EVU)

Από πότε υπάρχουν παγωτά;

Από τότε που υπάρχουν καταψύκτες, θα σκεφτεί λογικά κανείς. Όμως, όσο παράξενο και αν φαίνεται τα παγωτά υπήρχαν πριν τον ηλεκτρισμό. Τα πρώτα παγωτά φαίνεται να ήταν μείγματα από χυμούς φρούτων και χιόνι, που θύμιζαν μάλλον τα σημερινά σορμπέ. Το χιόνι το έφερναν από τα βουνά και το διατηρούσαν σε ειδικά «σπίτια» μέχρι να καταναλωθεί. Ήταν μάλιστα τόσο δύσκολη και δαπανηρή η διατήρηση του πάγου, που το συγκεκριμένο γλυκό το απολάμβαναν μόνο βασιλείς. Η πιο «μακρινή» στο χρόνο υπόθεση τοποθετεί το πρώτο παγωτό στη Μεσοποταμία του 4.000 π.Χ. Υπάρχουν αναφορές ότι ο Μέγας Αλέξανδρος που κατέκτησε τη Μεσοποταμία τον 4ο αιώνα π.Χ. απολάμβανε τα τοπικά ‘’παγωμένα φρούτα’’. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες ότι υπήρχε παγωτό στην Κίνα τον 9o αιώνα· το παγωτό αυτό περιείχε χιόνι Ιμαλαΐων, κρέμα ρυζάλευρου, μέλι και γάλα.

Στη Δύση, από την άλλη πλευρά, το παγωτό λέγεται πως πρωτοδοκίμασε ο εκκεντρικός Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων περίπου το 54-68 μ.Χ. Το παρασκεύασμα αυτό είχε πάγο από τα βουνά, φρούτα, και ίσως μέλι. Πολύ αργότερα, περί τον 13ο αιώνα, ο εξερευνητής Μάρκο Πόλο, φέρεται να έφερε μία συνταγή για παγωμένο γλύκισμα στην Ευρώπη. Από εκείνη περίπου την περίοδο ξεκίνησε η εξάπλωση του παγωτού στην Ευρώπη με περισσότερες αναφορές στο παγωτό να εμφανίζονται από τον 16ο αιώνα.

Η εξέλιξη του παγωτού: το μέλλον θέλει το παγωτό vegan

Το 1899, η Almeda Lambert δημοσιεύει τις πρώτες συνταγές για vegan παγωτό στο βιβλίο της Guide for Nut Cookery. Τα βασικά υλικά; κρέμα αμυγδάλου (κάτι σαν αραιό αμυγδαλοβούτυρο) και κρέμα αραχίδας (κάτι σαν αραιωμένο φυστικοβούτυρο από σχεδόν άψητα φυστίκια).

Η πρώτη χρήση φασολιών σόγιας για παρασκευή παγωτού έρχεται από την Ιαπωνία, το 1918. Από τότε, η έρευνα για την χρήση φασολιών σόγιας για παγωτά εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλον τον κόσμο. Ο Ηenry Ford, πρωτοπόρος σε πολλές δραστηριότητες, χρηματοδότησε σχετικές έρευνες για παγωτό από φασόλια σόγιας από τις αρχές του ‘30, και προσέφερε παγωτό σόγιας στους καλεσμένους του και σε εκδηλώσεις από το 1935. Από τότε, ο κλάδος των vegan παγωτών εξελίσσεται συνεχώς και προσφέρει ποικιλία γεύσεων, μορφών, και υλικών.

Κάθε καλοκαίρι υπάρχουν όλο και περισσότερες επιλογές που απομακρύνουν την ανθρωπότητα από την ανάγκη πρώτων υλών ζωικής προέλευσης. Είναι γνωστό σε καταναλωτές και επιχειρήσεις ότι η κτηνοτροφία, που παράγει την πρώτη ύλη για πολλά παγωτά, εκτός από το ότι βλάπτει ζώα, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στο περιβάλλον.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι το μέλλον θέλει το παγωτό vegan.

Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, αλλά και κάθε καλοκαίρι από εδώ και στο εξής, μπορούμε να επιλέξουμε vegan παγωτά. Όχι μόνο για τη γεύση τους, αλλά και για αυτό που ενσωματώνουν οι πρώτες ύλες τους: τον σεβασμό στα ζώα και στο περιβάλλον.

Το να κάνει τελικά κανείς vegan επιλογές γίνεται κάθε μέρα και πιο απλό… και γίνεται ακόμα ευκολότερο με την Vegan Times.

© Vegan Times 26-06-2020

Δημοσιεύτηκε: 26/06/2020
Ενημερώθηκε:
16/03/2022

Πηγές:

  1. Lambert, A. (1899/2013). Guide for Nut Cookery; Together with a Brief History of Nuts and Their Food Values. TheClassics.us.
  2. Shurtleff, W., & Aoyagi, A. (2013). History of Soy Ice Cream and Other Non-Dairy Frozen Desserts (1899-2013): Extensively annotated bibliography and sourcebook. Soyinfo Center.
  3. Shurtleff, W., & Aoyagi, A. (2014). History of Seventh-day Adventist Work with Soyfoods, Vegetarianism, Meat Alternatives, Wheat Gluten, Dietary Fiber and Peanut Butter (1863-2013): Extensively Annotated Bibliography and Sourcebook. Soyinfo Center.
  4. Toussaint-Samat, M., & Bell, A. (1993). A history of food. Cambridge, MA : Blackwell Reference. https://trove.nla.gov.au/work/13245005
  5. Weiss, L. B. (2012). Ice Cream: A Global History. Reaktion Books.