Υλικά
Ξηρά συστατικά |
|
1 1⁄4 κούπα |
αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
¾ κούπα |
ζάχαρη |
1⁄3 κούπα |
κακάο σε σκόνη |
1 κ.γ. |
μαγειρική σόδα |
1⁄4 κ.γ. |
αλάτι |
Υγρά συστατικά |
|
1 μεγάλο ή 2 μικρά |
παντζάρια βρασμένα |
1⁄2 κούπα |
ζεστό νερό |
1⁄3 κούπα |
ελαιόλαδο |
1 κ.γ. |
εκχύλισμα βανίλιας ή |
1 |
βανιλίνη |
1 κ.γ. |
ξύδι λευκό |
Για τη Διακόσμηση |
|
¼ κούπα |
γάλα σόγιας (ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα) |
50 γρ. |
μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 55% κακάο) |
20 γρ. |
τρούφα σοκολάτας (χωρίς σελλάκ) |
Για το ροζ γλάσο με παντζάρι (4 κ.σ.) |
|
¼ κούπα |
ζάχαρη άχνη |
¼ κ.γ. |
νερό χρωματισμένο από παντζάρι |
1⁄8 κ.γ. |
νερό |
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών. Εάν έχουμε ταψί σιλικόνης δεν χρειάζεται λάδωμα.
Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα ξηρά συστατικά και τα ανακατεύουμε.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το νερό με το βρασμένο παντζάρι για να αποκτήσουμε ένα πανέμορφο ροζ υγρό.
Προσθέτουμε το ροζ υγρό, το ελαιόλαδο, και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε. Όταν προθερμανθεί ο φούρνος ανακατεύουμε και το ξύδι στο μείγμα και μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί.
Ψήνουμε στην κάτω σχάρα για 40'. Στα 30' ελέγχουμε με ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό, τότε το κέικ είναι έτοιμο, εάν όχι ψήνουμε για ακόμα 5'-10' και δοκιμάζουμε μέχρι το μαχαίρι να βγει καθαρό.
Πριν αφαιρέσεις το κέικ από το ταψί, το αφήνεις να κρυώσει περίπου 10'.
Για τη διακόσμηση
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε το γάλα σόγιας σε ένα κατσαρολάκι ή σε μπεν μαρί, προσθέτουμε τη σοκολάτα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά (4/9) μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ανακατεύουμε. Προσοχή να μην βράσει.
Περιχύνουμε το κέικ μας με το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει για 5'-10' πριν το πασπαλίσουμε με την τρούφα.
Ενώ κρυώνει το κέικ, φτιάχνουμε το ροζ γλάσο. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι την άχνη με το ροζ νερό και το νερό μέχρι να πάρουμε μία κρέμα με πυκνότητα τέτοια ώστε να στάζει μετά βίας από το κουτάλι. Αν βγει πιο υγρό, προσθέτουμε ζάχαρη άχνη, αν βγει πιο πηκτό προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Χρησιμοποιούμε το γλάσο άμεσα για να στολίσουμε το κέικ μας. Αν στεγνώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε, το ανακατεύουμε πάλι με το κουτάλι.
Μικρά μυστικά
Πρόσεξε να...
Διαλέξεις τρούφα σοκολάτας χωρίς σελλάκ (shellac) | E904
Μην ξεχάσεις...
Κατά το βράσιμο των παντζαριών να κρατήσεις λίγο ροζ ζουμί για τη διακόσμηση με γλάσο.
Να ξεφλουδίσεις τα παντζάρια πριν τα χρησιμοποιήσεις για το ροζ νερό.
Ήξερες ότι...
Υπάρχουν μαγειρεμένα παντζάρια στην αγορά. Εάν αγοράσεις ωμά παντζάρια, περίπου 100 γραμμάρια είναι αρκετά για τη συνταγή.
Δοκίμασέ το κι έτσι...
Με καρότα αντί για παντζάρια.